Kunglig glans i Boglösa

För andra året i rad arrangerades hembygdsdagen i Boglösa. En lång rad med glänsande veteranbilar mötte besökarna när de kom till bygdegården.

10 augusti 2019 15:33

I raden av veteranbilar stack en svart Packard limousine från 1939 ut lite extra. Den ägs numer av en Boglösabo men tillhörde ursprungligen kung Gustaf den femte. Besökarna utanför bygdegården spekulerade om det rent av var just den här bilen som kördes i diket utanför Stockholm och gav upphov till namnet Kungens kurva. Intill den imponerande kungabilen står en nästan lika ståtlig bil – en blå Ford Zephyr från 1959.

– Jag körde en sådan här när jag var ung, fast då var årsmodellen en 52:a, minns Roland Emanuelsson från Utmyrby.

Han är född och uppväxt i trakten och har ofta varit i bygdegården.

– Mina föräldrar var med och byggde hembygdsgården 1936, säger Roland Emanuelsson och berättar sedan om sitt egna engagemang i traktens olika föreningar. För även om det är Boglösa hembygdsförening som står som arrangör just denna lördag är föreningarna bakom bygdegården och församlingen också med och hjälper till.

– Ja, det är ju så klart bättre att samarbeta än att konkurrera, säger prästen Erika Cyrillus.

Hon sitter intill församlingens fiskdamm som står uppställd i entrén till bygdegården. En godispåse landar på golvet och Lee Alvemark plockar nöjt upp sin fångst. Hon kommer från Bergvreten men är i Boglösa eftersom hennes bonusmamma kommer härifrån. På den alltför filosofiska frågan om vilken roll hembygden spelar i hennes liv, ser 11-åriga Lee Alvemark enbart frågande på EP:s reporter. Till slut får frågan ett tänkbart svar av Göran Valdemar Lacksell, vice ordförande i hembygdsföreningen.

– Om du lär känna din hembygd tror jag att du får en större gemenskap och trygghet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristin Karlsson