Kul att åka häst och vagn

Plötsligt var han där: Hans Johansson med ardennerhästarna Frida och Juni. Vilken kul överraskning att få åka häst och vagn när omvårdnadsboendet Björkbacken firar tio år.

20 augusti 2019 18:00

Det är tio år sedan högljuset, som är omvårdnadsboendet Björkbacken, byggdes vid Ljunggården i Enköping. Tioårsjubileet firades stort i grönskan i Ljunggårdens park under tisdagen. Kaffe och tårta hör till födelsedagskalas. Musik likaså. Den stod Vi-5 för.

Dagens glada överraskning stod hästarna Frida och Juni för. De ståtliga ardennerhästarna väntade runt hörnet tillsammans med kusken och ägaren Hans Johansson, häst- och grönsaksbonde i Målhammar.

Hans Johansson berättar att han vid flera tillfällen får köra folk på äldreboenden med sina hästar, men att det har minskat. Ekonomin styr. Med minskade resurser får guldkant på tillvaron, som att åka häst och vagn, stryka på foten.

– Det märks att man börjar dra ner i kommunerna. Det är synd för att det är uppskattat, säger han.

Ett litet oväntat problem visade sig finnas på Ljunggårdens gräs. Äppelträden har givit frukt och mycket av denna frukt låg på marken. Mums, tyckte Juni och Frida och blev genast svårövertalade till att stå stilla när de skulle spännas för vagnen.

Men både hästar och kusk är rutinerade och var snart på plats för att släppa på resenärerna från Björkbacken.

Även resenärerna visade sig vara erfarna.

– Jodå, jag har åkt häst och vagn förut. Jag har bott på landet och till och med åkt med ardennerhästar, berättade Birgit Gafforelli.

– Jag har också kört mycket med häst och vagn, intygade medresenären Helga Pistol.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo