Kommunen tar hand om dumpade däcken

Enköpings kommun lovar att ta hand om de hundratals dumpade däcken som upptäcktes i förra veckan i naturen.

7 november 2018 07:00

Det var i måndags som uppskattningsvis 500 till 600 dumpade bildäck upptäcktes i skogarna runt Enköping.

Nedskräpningen polisanmäldes som ett miljöbrott och kommunens miljöavdelning fick också in ärendet.

Eftersom det är kommunens ansvar att ta hand om skräp som slängts av okänd på annans mark har miljöavdelningen lämnat över de praktiska frågorna kring hur däcken ska tas om hand åt samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Det här är en ganska speciell situation. Det är väldigt mycket dumpade däck och det är ingenting som vi på park- och gatuavdelningen gör i normala fall, säger Oscar Forss, trafikplanerare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi har ingen konkret tidsplan just nu. Men eftersom det inte är på kommunalägd mark måste vi ha dialog med polis, eftersom en polisanmälan har gjorts, och även med markägare. Sen måste vi hitta interna resurser för att säkra upp det här och även koordinera själva upphämtningen från Svensk Däckåtervinning, berättar han.

– På mina år som jag har jobbat här har jag inte varit med om något i den här omfattningen, men nedskräpning i skogen förekommer lite då och då. Det är ofta samhällsbyggnadsförvaltningen som vi hör av oss till när vi inte vet vem som har skräpat ner, berättar Sanna Strindberg som är den miljöinspektör som har handlagt ärendet på kommunens miljöavdelning.

– Det slängs lite på andra ställen också. De hade slängt traktordäck utanför Veolia, före detta Hans Andersson Metall, i Hagalund förra veckan. Men det skulle Veolia och Ragn-Sells fixa själva, berättar Roland Stenebo på miljöavdelningen.

Det här med att kommunen har ansvaret om någon okänd skräpar ner på mark som inte är kommunens, är det något nytt?

– Nej det är gammalt, men det är kanske inte alla kommuner som tillämpar det, säger Roland Stenebo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo