"Jag upplever ett sånt enormt politikerförakt"

Oppositionsråd Jesper Englundh (S) är oroad över ett växande politikerförakt i Enköping. "Långbänkar har gjort att man har tappat förtroendet för våra lokala politiker", säger han.

24 augusti 2019 06:00

Nästan ett år har gått efter valet. Jesper Englundh var inte det förstanamn som Socialdemokraterna gick till val med, men när Helena Proos lämnade kommunpolitiken för landstings-/regionpolitiken fick Englundh förtroendet att ta över Proos roll. Den 1 november 2018 tillträdde Jesper Englundh sitt politiska uppdrag som kommunalråd i opposition. Förra mandatperioden var han ordförande för upplevelsenämnden.

Hur har tiden varit som oppositionsråd?

– De här tio månaderna har varit en omtumlande tid, både för mig privat för att det är ett nytt uppdrag och för Socialdemokraterna för att vi har fått gå i opposition, berättar Jesper Englundh.

Efter valet och efterföljande förhandlingar mellan partierna finns det ingen tydlig majoritet som styr i Enköping. Den styrande koalitionen måste förankra sin politik hos andra partier för att få igenom besluten.

Ett exempel på när en sådan förankring inte har lyckats för koalitionen var när 2019 års budget antogs i kommunfullmäktige. Det blev därför Socialdemokraternas och Nystart Enköpings budgetramar som gäller för nämnderna för 2019, trots att de båda partierna är i opposition.

– Det är vår ekonomiska politik som styr det här året, men det är inte vi som styr på de politiska mötena, konstaterar Jesper Englundh.

Hur tycker du att styret av kommunen fungerar – utan någon tydlig majoritet?

– Jag är oroad över att vi har en situation där Sverigedemokraterna får avgörande beslut i stora frågor.

– En annan sak som gör mig jätteorolig är att jag upplever ett sånt enormt politikerförakt hos Enköpingsborna.

Han berättar om hur han har noterat att det finns ett utbrett politikerförakt på till exempel facebook-trådar som rör Enköping.

– Man litar inte på vår förmåga att sköta vår kommun till att bli ett bättre samhälle. Jag tycker att vi politiker behöver sätta oss runt bordet och ta ansvar. Idag sitter vi i en lotterisituation där Sverigedemokraterna får avgöra. Man måste säkerställa en majoritet för de politiska besluten.

Jesper Englundh säger att han och Socialdemokraterna i Enköping är förhandlingsvilliga.

– Vi har mycket att ta i under den här hösten. Man behöver sätta sig ner och samtala tidigare mellan partierna i de olika frågorna än vad vi gör idag.

– Jag tycker att vi socialdemokrater behöver sätta oss ner med Moderaterna i första hand, de två stora partierna. Om Moderaterna och Socialdemokraterna sätter sig ner och börjar samtala tror jag att vi har en nyckel till det här.

Vilken eller vilka är de viktigaste frågorna för Enköpings kommun nu?

– Nu och långsiktigt är den första hur vi ska klara av vårt grundläggande välfärdsuppdrag. Det är något som jag är jätteorolig för och något som vi måste ta tag i både nationellt och lokalt. Vi behöver ha en diskussion om till vad våra skattepengar ska gå.

– Den andra frågan är att vi måste komma till skott med fastigheterna: kommunhus, gymnasiet, kulturhus, med mera. Vi måste fatta beslut för att kunna gå vidare och säkerställa en bra arbetsmiljö.

– När det gäller Joar Blå hoppas jag att den styrande minoriteten orkar dra fram det till beslut. Vi har beslutsunderlaget. Det handlar bara om att ha modet att dra fram det till beslut.

Bygget av ett nytt gymnasium ser han dock som det mest akuta på fastighetssidan.

– Det här är stora och tuffa investeringar. Det är därför jag talar om mod.

Personligt

Jesper Englundh (S)

Ålder: 27 år.

Familj: gift med Jessica.

Bor: i lägenhet i Romberga.

Intressen: läser mycket böcker, teater, kultur, resa, historia, matlagning.

Yrke/sysselsättning: oppositionsråd, andre vice ordförande för kommunstyrelsen.

Viktigaste politiska frågan i närtid: "att säkerställa välfärdsuppdraget".

Bakgrund: arbetsanpassare på Omnia Daglig verksamhet (vilket handlar om att hjälpa personer med funktionsvariationer ut i arbetslivet), född och uppvuxen i Enköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa