Ja till brasor, men ha extra beredskap

Stor risk för gräsbrand, mycket stor risk för skogsbrand men inget eldningsförbud.

24 april 2019 18:00

Det är läget några dagar före valborgsmässofirandet.

Runt om i trakten planeras som vanligt traditionella brasor den 30 april. Trots att Räddningstjänsten i Enköping-Håbo avråder från eldning så råder det inget generellt förbud, åtminstone inte när tidningen under onsdagen talar med insatsledaren Robert Björklind.

– Nej, men vi manar till extra stor försiktighet, oavsett om det handlar om grillning eller valborgsmässoeldar, säger han.

Vad bör man tänka på som arrangör?

– Att ha en extra beredskap och att samma morgon uppdatera sig med den senaste informationen på räddningstjänstens hemsida, rtjeh.se, säger Robert Björklind.

Räddningstjänstens råd är bland annat att alltid ha släckningsutrustning tillgänglig och att aldrig lämna elden obevakad.

Många hade sett fram emot det regn efter helgen som fanns med i SMHI:s prognos häromdagen. Men i senare prognoser ser värmen och torkan ut att fortsätta.

Här är några som planerar för valborgsmässofirande:

Fanna BK arrangerar traditionella valborgsaktiviteter på Fanna IP i Enköping.

– Firandet börjar klockan 17.30, säger Patrik Bolinder på FBK:s kansli.

Brasan i Fanna tänds 20.00.

Upplevelseförvaltningens chef Jonas Nyström håller vårtalet vid Åsenstugan där Equmenia i Enköping arrangerar valborgsfirande med fackeltåg i samarbete med Bilda. Immanuel Brass och manskör underhåller från klockan 19. Vid Lötgården tänds brasan 20.30, Litslena bygdegård 20.00, Enköpings-Näs kyrka 20.00 och i Veckholm tänds brasan 20.30 vid hembygdsföreningens firande där manskör underhåller och Tomas Rådkvist håller vårtalet. (Med reservation för eventuella ändringar)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand