"Homestyling allt viktigare"

Satsa på att ha välstädat och snyggt innanför ­ytterdörren om du ska sälja din bostad. Men ­hemmet får inte bli för kalt och opersonligt, menar experter på homestyling.

26 mars 2018 20:00

Mäklaren Emelie Hillmans kunder undrar ofta hur viktigt det är att ”styla” bostaden inför en försäljning. Hon och inredaren Anna Åberg är båda övertygade om att homestyling har kommit för att stanna.

– Styling blivit mycket viktigare de senaste fem åren. Framför allt gäller det att få bra, rättvisande foton till digital marknadsföring. Då fungerar det exempelvis inte med tomma rum, säger Emelie Hillman. Men trender kommer och går också i mäklarbranschen.

– Vi vill inte ha kala miljöer, varken vid fotograferingen eller vid visningen, som det nog varit fråga om under några år. Men visst är det så att personliga saker ska plockas undan, inte minst familjefoton och en hel del kläder.

Anna Åberg jobbar med homestyling för mäklarbranschen. Hon är ense med Emelie Hillman om att vi oftast har för mycket kläder och prylar ”framme”. Inte minst i hallen, den kanske viktigaste delen vid en visning.

– Men tomt ska det inte vara. Känslan av att det är ett hem ska inte tappas bort. Här skapas det första intrycket av bostaden. Låt ett par skor vara kvar, en jacka, någon mössa, men stuva undan allt annat, säger Anna Åberg.

Just det här med att plocka undan merparten av kläder, städa, ordna och organisera uppger de båda vara nyckeln till en bra visning eller fotografering. Men hur går en stylist till väga? Kan det också vara fråga om att byta ut hela möblemanget?

– Aldrig, säger Anna Åberg. Det handlar oftast om mindre ting som kan förändra det intryck som spekulanterna får. Färggranna textiler, frukt, blommor levande ljus, kanske byta plats på befintliga möbler eller komplettera med en tavla.

Vad tycker du om doften av nybakat bröd i köket?

– Skulle jag inte rekommendera. Det gör nog spekulanten mest misstänksam om att det är något annat som ska döljas.

Hur ska köket se ut?

– Undanplockat, välstädat och självklart ingen disk, säger Emelie Hillman.

Toaletten är ett eget kapitel, menar Anna Åberg.

– Också här är det bra att se det hela genom en utomståendes ögon. Det är lätt bli hemmablind. Badrumsmattor ser sällan fräscha ut, så de ska bort. Likaså toalettborsten och papperskorgen. Rensa också hyllan med schampo och duschkrämer. Ja, det mesta ska faktiskt undan.

Vad är viktigt i vardagsrummet?

– Vardagsrummet är ofta mysigt möblerat, men för trångt och övermöblerat både för en lyckad fotografering eller visning. Ta kanske bort en fåtölj eller ett bord.

Hur mycket påverkar en lyckad styling slutpriset på bostaden?

– Trenden är rätt tydlig. En stylad bostad är lättare att sälja med tanke på sociala medier och digital marknadsföring där bilden är avgörande. Hur mycket stylingen ger i kronor är svårare att säga, säger Emelie Hillman.

Finns det någon fördel också för spekulanten?

– Absolut, stylingen är till för att lyfta fram bostadens fördelar och möjligheter. Om den eventuella köparen sedan får tips och inspiration genom stylingen, är det naturligtvis en bonus. På köpet, så att säga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sven-Åke Haglund