Hembakat på doktorns gård

Nu är det serverat på Westerlundska gården. På tisdagen var det säsongspremiär i den lummiga trädgården längs Kyrkogatan.

25 juni 2019 18:00

– Vi är ett trettiotal kvinnor i föreningen som hjälps åt att baka och servera, berättar Maire Sarenhammar, en av de fyra medlemmarna i Westerlundssällskapet som var i tjänst den här eftermiddagen.

Vad som står på menyn varierar beroende på vem som jobbar.

– Alla har sina specialiteter. Just Maire är fantastisk på tårtor, berömmer Berit Lindström, ansvarig för att hålla ihop arbetsschemat och kaféverksamheten.

Årets första gäster, i alla fall under sommarens ordinarie öppettider, som går in genom porten till huset från 1830-talet, är Enköpingsborna Ingalill Brunn och Anna-Lena Andersson.

– Vi lärde känna varandra för åtta år sedan när vi började spela kortspelet canasta. Nu träffas vi och går ut och fikar ibland, men just här hade vi faktiskt inte varit tidigare även om vi tänkt gå hit flera gånger, berättar de.

Två andra tidiga gäster är Erik och Gun Berlin från Bålsta. De har varit här många gånger tidigare.

– Vi åker hit åtminstone någon gång per sommar och tårtkalaset har vi varit på flera gånger, säger de medan Ulrika Åkerberg-Palm kommer och serverar påtår.

"Doktorinnans tårtkalas" avslutar kafésäsongen i början av september och är en vida omtalad begivenhet som lockar hundratals gäster.

För medlemmarna i det ideellt arbetande sällskapet som vårdar stadsläkaren Ernst Westerlunds minne är kafé och museum med guidade visningar en positiv kombination.

– Vi har många stamkunder, konstaterar kvinnorna i sommarkaféet.

Sommarliv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand