Här gör de snön som gör backen åkbar

Snökanonerna går för fullt i Teknikbacken i Bålsta. "Planen är att vi ska öppna till helgen", berättar Mikael Marjamäki i Bålsta Alpin.

14 januari 2019 21:00

Till den här säsongen klubben Bålsta Alpin, som driver anläggningen, införskaffat en ny snökanon. Nu finns tre snökanoner och en lans för tillverkningen av konstsnö.

På måndagen är det klart och kallgrader. På pluskontot är även det faktum att isen har börjat lägga sig på Lilla Ullfjärden vid backens fot. Därmed kommer luften genast att bli torrare.

Mikael Marjamäki, styrelseledamot i Bålsta Alpin, tar upp en näve av den tillverkade snön framför en av kanonerna. Han kan konstatera att konstsnön inte kan ha mycket bättre kvalitet.

– Nu hoppas vi att väderprognoserna håller som utlovat för veckan, säger han.

Åtminstone barnbacken ska öppna till helgen, enligt planen. Den brantare klassikerbacken står näst på tur.

– Men håller kylan i sig hela veckan kan vi kanske öppna allt.

Mikael Marjamäki och Kenneth Eriksson, även han styrelseledamot, vittnar om att intresset för anläggningen och för utförsåkning ökar i Bålsta. Inte mindre än 154 barn och ungdomar är anmälda till skidskola och träningsgrupper till den här säsongen.

Sedan förra säsongen finns två helt nya liftar i Teknikbacken. De nya liftarna gör också sitt till för att öka intresset, då de är betydligt mer användarvänliga än de gamla.

– Förut var det liftarna som var lite dåliga. De var verkligen svåråkta, tillstår Mikael Marjamäki.

I Skattmansöbacken i Enköping, är det ännu så länge sämre med snö.

– Vi räknar med att komma igång med snötillverkningen på torsdag, då ser det ut att bli kallt och klart väder, berättar Linus Lindbom, ordförande för Skattmansöådalens förening.

Om vädret blir det rätta, kallt och utan nederbörd, tar det 10 till 14 dagar att spruta tillräckligt med snö för att kunna öppna hela Skattmansöbacken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo