Han är orolig för sina barn

Carl-Ove Johansson håller på att lämna över sitt lantbruk till sin son. "Han är orolig över att behöva avveckla det", säger han.

14 juli 2018 17:00

LRF Mälardalen anordnade ett stormöte för lantbrukare under lördagen. En som närvarade var Carl-Ove Johansson, han har drivit lantbruket Fiskbrunna i många år.

– Jag har bott på gården i 50 år och aldrig upplevt en torka som denna, säger han.

Han är nu 77 år gammal och håller på att lämna över sitt spannmålslantbruk till sin son.

– Den här säsongen kommer att bli väldigt tuff för oss alla, jag hoppas att det löser sig för min son, säger Carl-Ove Johansson.

Utöver att sonen driver lantbruket har Carl-Ove Johanssons dotter hästar på gården. Redan nu har de fullt upp med att hitta foder till dem.

– Jag tror att vi får ihop foder till de hästar som är på gården, men utöver risken att bli utan får vi inte glömma det ekonomiska. Just nu är fodret mycket dyrare än vad det brukar vara.

Hur känns det som förälder att behöva se sina barn så pass oroliga över detta?

– Det är inte alls kul. Tur nog har jag många kontakter då jag har varit aktiv i branschen länge. Jag kollar med alla jag känner om det finns någon hjälp vi kan få.

Han är med på LRF:s möte just för att få tips och råd gällande hur han kan hjälpa sina barn.

Vad hoppas du på att få ut av mötet i dag?

– Jag vill veta hur andra aktörer, som handeln och banken, kan hjälpa oss. Till exempel om det finns spelrum i de avtal vi har skrivit med Lantmännen. Det ser ju ut som att det kommer bli väldigt svårt för många bönder att leverera den mängd skörd som man har skrivit under för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Flodin