Starka kommuner toppar i ranking

Av landets 290 kommuner tillhör Enköping och Håbo de minst sårbara. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket.

24:e plats. Håbo kommun placerar sig också bra på listan över sårbara kommuner.

24:e plats. Håbo kommun placerar sig också bra på listan över sårbara kommuner.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping/Håbo2017-04-24 06:00

Rapporten, som är den andra totalt och första sedan 2011, mäter kommuners sårbarhet utifrån tre huvudsakliga faktorer: beroende, arbetsmarknad och företagande. Dessa tre kan sedan delas in i mindre delar, som beroende av enskilda företag, pendling och andel i arbete samt företagsklimat och företagandets omfattning.

I 2016 års undersökning hamnar Enköping och Håbo kommun på 22:a respektive 24:e plats, vilket innebär att ingen av kommunerna anses sårbara utifrån de faktorer som mäter sårbarheten. Dock har båda tappat några placeringar – Enköping från plats 10 och Håbo från plats 18 sedan 2011.

För ungefär 10 år sedan fick Enköping känna på just hur sårbara man faktiskt var. Nedläggningen av Bahcos produktion tog hårt, men ur svårigheterna kom ändå något gott.

– De företag som bildades ur Bahco skapade en ny kraft och återskapade de arbetstillfällen som gick förlorade vid nedläggningen, säger näringslivschef Cissi Lööv.

Har det bidragit till minskad sårbarhet?

– Det har bidragit i allra högsta grad. Vi blev mindre beroende av ett stort företag och fick istället flera mindre som fortsatte inom ventilationsbranschen och många nya företag i andra branscher växte fram.

Perioden runt Bahcos nedläggning blev också en lärorik sådan. Nu anser man sig från kommunens sida vara bra rustade för liknande händelser i framtiden.

– Vi har gjort den här resan en gång och vet att det kan komma något gott ur det, bara man mobiliserar sig. Det gäller att ha goda relationer med företagen och arbeta med att skapa bra förutsättningar för företagstillväxt. Jag skulle säga att vi är bra rustade.

Tillväxtverkets rapport och resultatet som framkommer glädjer Enköpings kommun.

– Det är väldigt roligt, såklart. Enköping har en väldigt bra branschbredd och många av branscherna växer – tillväxt ger tillväxt. Den är såpass god att vi kan arbeta strategiskt med de företag som vill etablera sig, säger Cissi Lööv.

Vad gör ni för att minska kommunens sårbarhet?

– Det handlar mycket om insatser av olika slag. Dels om att stötta de etablerade företagen och se till att de mår bra, och dels att hjälpa och stötta nystartade företag. Sedan ligger vi så bra rent geografiskt, med närheten till andra större städer, vilket underlättar.

Även Håbo kommun hamnar högt på listan när det gäller låg sårbarhet – två platser bakom Enköping. Det glädjer även Lars-Erik Sandhgren, VD för Håbo Marknads AB.

– Jag tycker såklart att det är jättebra att Håbo placerar sig högt på listan.

Håbo utmärker sig framför allt på punkterna antal personer i arbete och utpendling, vilket är ett mått på att en kommun är stark.

– Jag tillträdde den här tjänsten ganska nyss och inte hunnit läst in mig på allting. Men vi har använt analysverktyg för att titta på just skapade arbetstillfällen, och där har Håbo skapat många gentemot rikssnittet, säger Lars-Erik och fortsätter:

– När det gäller utpendlingen ser framtiden fortsatt bra ut – färdigställandet av Citybanan kommer göra möjligheterna ännu bättre. I den bästa av världar skulle ju många av pendlarna arbeta kvar inom Håbo kommun, men det ser jag som en omöjlighet när Stockholmsregionen är den storstadsregion som växer mest i hela EU.

När det gäller beroende av stora företag ligger Håbo också bra till.

– Bra relationer med företagen är det bästa verktyget. Att kunna bli informerad i ett tidigt läge om något dåligt håller på att hända, så att man i så fall får tid att hjälpa till. De relationerna har vi i Håbo, menar Lars-Erik Sandhgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!