Det visar den utredning som presenterades tidigare i veckan.
Håbo betalar idag 1 071 kronor per invånare till kommuner som har sämre förutsättningar. Den summan, baserat på dagens socioekonomiska situation, skulle öka till 1 652 kronor per invånare och år.
Bara 16 kommuner i landet, däribland Uppsala, får en större ökning, visar siffror som tidningen Dagens samhälle tagit fram.
För Enköpings del handlar det om en mindre förändring om förslaget går igenom, från 460 kronor per invånare och år till 384 kronor, en minskning med 76 kronor av vad kommunen betalar till andra.
Senaste översynen av utjämningssystemet gjordes 2011.
Nu ska utredaren Håkan Sörmans slutbetänkande ut på remiss. Utredningens förslag är att de nya räkningsmodellerna träder i kraft 1 januari 2020.
– Jag har inte analyserat siffrorna i detalj, mer än att det betyder drygt tolv miljoner kronor, säger Håbos ekonomichef Vipul Vithlani.
Han beskriver kostnadsutjämningssystemet som mycket komplicerat.
– Många faktorer avgör. Vad jag förstår så kommer det att dröja ett par år innan förändringen genomförs. Det betyder också att den socioekonomiska strukturen i Håbo kan ändras. Bland annat så har vi en procentuellt sett stor ökning av antalet äldre i kommunen, säger han.
Enligt utredningen så ska bland annat glesbygden gynnas ytterligare liksom kommuner som tagit emot många flyktingar.
– Det är ju för att det ska vara likvärdiga förutsättningar, men det kommer att drabba vissa kommuner ordentligt. Redan idag betalar Håbo cirka 24 miljoner kronor mer för skola och äldreomsorg än vad vi borde göra med hänsyn till de socioekonomiska faktorerna. Det handlar om att effektivisera eller höja skatten, det är de alternativ som finns, säger Vipul Vithlani.
Utredningen ”Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting” räknar dock med en liten minskning för vad Enköpings- och Håboborna betalar i egenskap av invånare i Region Uppsalas område. Regionens kostnader till andra landsting och regioner förväntas minska med 75 kronor per invånare och år, från dagens 901 till 826 kronor per invånare och år.