Fanor och tal i Bålsta och Enköping

Det var röda fanor och tal om det som har gjorts och det som inte har gjorts.

Socialdemokraternas förstamajtåg övervakades av polisen vid marschen i trafiken på Fjärdhundragatan.

Socialdemokraternas förstamajtåg övervakades av polisen vid marschen i trafiken på Fjärdhundragatan.

Foto: Anders Liljestrand

ENKÖPING/HÅBO2018-05-01 15:43

Vid Socialdemokraternas första maj-firande i Skolparken betonade kommunalrådet Helena Proos de bra saker som kunnat göras i Enköping de senaste fyra åren, eftersom det är rött styre i både kommun, region och på riksnivå.

Hon menar att de flesta vallöften har uppfyllts och nämnde två fritidsbanker och halverad kulturskoleavgift, införandet av en äldreombudsman och 150 miljoner mer till skolan tack vare statliga satsningar på kommunerna.

Hennes kollega i Håbo, oppositionsrådet Agneta Hägglund, fokuserade istället på det som borde ha gjorts av det borgerliga minoritetsstyret.

– Det har levererat minimalt och det är en total avsaknad av styrning och ledning, konstaterade hon och började också med en fritidsfråga:

– Vi har ännu ingen ersättningsplan till Björkvallen, suckade hon, men hoppades att beslutet tidigare i år nu äntligen ska bli verklighet.

Hägglund nämnde matsal på Västerängsskolan, korttidsplatser för äldre, förskolan, Skeppet och sjunkande rankning i flera undersökningar, både bland företagare och medborgare, som exempel på områden och enskilda frågor där kommunen inte motsvarar Håbobornas förväntningar.

Hon uppmanade alla att hjälpas åt att höja förtroendet för Håbo och stärka kommunens varumärke.

Eftersom det var ett irriterande duggregn och bara sex grader hade Håbos firande flyttat inomhus. Mer skonsamt var det också för Vegasextettens musiker i värmen inne i fullmäkigesalen dit ett 50-tal deltagare hade hittat.

Regionrådet Bertil Kinnunen talade på hemmaplan i Bålsta även inför förra valet 2014.

- Vi har ett ännu osäkrare parlamentariskt läge idag, men vi vet att landet måste styras även efter valet och det är väldigt viktigt att hålla ett bra och respektfullt tonläge under valrörelsen, sa han och talade om det största trygghetspaketet i modern tid.

I Enköping hade det slutat regna när S-tåget ackompanjerat av Enköpings blåsorkester gick från Stora torget till Skolparken, samtidigt som ett mindre följe V-sympatisörer vandrade från Spanska trappan till Drömparken.

Kommunals ordförande i Enköping-Håbo, Majlene Westerberg, talade bland annat om att trygga människor vågar mer och kan spela på varandras bästa kort, men varnar för den osäkerhet på arbetsmarknaden med "provanställningar livet ut" som blir verklighet om M och SD tillåts få större inflytande efter valet.

Enköpings SSU-ordförande Dabin Zarar, lyfte fram samhällets hjältar, polisen, som borde uppskattas och belönas mer än idag. Han vill också se större satsningar på skolan och välfärden, ett tryggare och mer jämlikt Sverige och menar att allianspartiernas välfärdspolitik inte är trovärdig eftersom de förordar större skattesänkningar.

Huvudtalaren, förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, drog ned ett flertal applåder bland de drygt 100 deltagarna i det småkyliga vädret. Hon missade inte chansen att lyfta fram de viktiga insatser för svensk socialdemokrati som gjorts av både Anna Lindh och Leif "Blomman" Blomberg, två "Enköpings-ministrar" vars idéer och kamp fortfarande är aktuella.

Wanja Lundby Wedin talade om arbetarrörelsen som en solidaritetsrörelse, men också en frihetsrörelse, hyllade den feminististiska utrikespolitiken och underströk att det är stora skillnader mellan högerpolitik och den politik som hon står bakom.

– Den demokratiska utvecklingen går åt fel håll i världen idag. Vi har behov av folkliga demokratiska motkrafter, sa hon, men vill ändå ingjuta hopp.

– Alla kan bidra, alla kan göra skillnad, menar hon och uppmanar till samtal med arbetskamrater, med grannar och mot slutet lyfter hon fram den positiva kraften i metoo-rörelsen.

– Det är bara toppen av ett isberg. Det finns fortfarande kvinnor som inte vågar viska fram de här orden, säger Wanja Lundby-Wedin.

Regionrådet Neil Ormerod (V) menade i sitt tal på ett annat ställe i Enköping att det finns en symbolik i de separerade första maj-tågen.

– Där andra följer den vägen som politiken har trampat de senaste decennierna mot marknadsanpassning, egoism och ökade klassklyftor, i korthet ett samhälle för de rika, tar vi istället vägen som leder till ett samhälle för alla, där alla kan känna sig välkomna och inkluderade. Det är arbetarrörelsens kärna, tanken om solidaritet och ömsesidig gemenskap.

Han menar att det är därför arbetarrörelsen har kunna ta till sig feminismens och HBTQ-rörelsens kamp för jämlikhet, en solidariet djupt rotad i arbetarnas erfarenhet av klassamhället.

– Men det är denna solidaritet som socialdemokratin i Enköping nu vänder ryggen när de väljer att sälja ut delar av allmännyttan.

Ett arbetarparti säljer inte av folks hem mot deras vilja, sa han i sitt tal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!