Järnvägen ska bli viltsäker

Sex miljoner kronor har viltskadorna kostat SJ på sträckan Enköping Grillby under en fyraårsperiod.Nu ska ett ombyggnadsprojekt på järnvägssträckan minska antalet viltpåkörningar.

Viltstängsel. Stäckan Enköping Grillby är en av de värst drabbade i landet när det gäller viltpåkörningar. Nu ska sträckan ingå i ett projekt för minskade viltpåkörnignarn.

Viltstängsel. Stäckan Enköping Grillby är en av de värst drabbade i landet när det gäller viltpåkörningar. Nu ska sträckan ingå i ett projekt för minskade viltpåkörnignarn.

Foto: Maria Hedenlund

enköping/grillby2017-01-07 12:00

Järnvägssträckan mellan Enköping och Grillby är en av de fem värst drabbade i landet vad gäller viltpåkörningar med tåg.

I första hand är det älg som är inblandade i olyckorna och förutom lidande för djuren innebär det höga kostnader för tågoperatörerna, förseningar i tågtrafiken och en dålig arbetsmiljö för lokförarna.

­ - I genomsnitt är kostnaderna för en påkörd älg med ett persontåg en miljon kronor, enligt SJ:s statistik. Då är hela samhällskostnaden inräknad, säger Per Högner, projektledare på Trafikverket.

Förutom kostnaden för skador på tågets motorvagn ingår exempelvis kostnader för eftersök, kadaverhantering och förseningar för passagerare.

Under de senaste tio åren har antalet viltolyckor på järnväg ökat markant och Trafikverket har nu valt ut fem sträckor i landet som ska ingå i ett projekt med teststationer för viltavvärjning och viltstängsling.

En av dessa teststräckor är järnvägen mellan Enköping och Grillby.

- ­ Primärt är det samma princip som viltstängsling längs vägarna. Men där stängslet tar slut ska en modern typ av färist finnas, formad som pyramider i gummi, så att viltet inte kan komma in mellan järnvägen och stängslet, säger Per Högner.

Längs den stängslade sträckan ska det även finnas möjligheter för djuren att ta sig ut, en öppning där de kan hoppa ut men inte ta sig in. Även någon form av övergång, som en bred bro, ska finnas. På sträckan Enköping-Grillby planeras max fyra testanläggningar/faunapassager.

Allmänheten kommer inte att påverkas i någon större utsträckning av stängslingen.

-­ Det kan få en positiv effekt genom att man även hindrar spårspringet vilket Trafikverket vill ha stopp för, säger Per Högner.

Av de fem utvalda teststräckorna i landet prioriteras Enköping-Grillby på Mälarbanan som nummer tre. Sträckan trafikeras hårt av bland annat regionaltåg vilket medför att kollisioner med älg ger höga skadekostnader.

Enligt inventeringar som gjorts i området under vintern är vilttätheten hög, likaså frekvensen av vilt som korsar järnvägsspåret. Järnvägen läng sträckan utgör en barriär för vilt i ett större, sammanhängande skogsparti. Åtgärder på sträckan anses medföra en väsentlig påverkan på viltpåkörningarna.

De två sträckor som är värst drabbade ligger längs Västra Stambanan mellan Vänern och Hjälmaren.

Projektet har redan beretts i bland annat samråd med länsstyrelser och berörda markägare och en miljöprövning har gjorts.

-­ Miljöprövningen görs bland annat för att stängslet påverkar viltets väg mellan olika marker på olika sidor av järnvägen. Det kan anses att viltet stängs ute, säger Per Högner.

Till sommaren räknar man med att kunna handla upp entreprenörer och bygget ska genomföras under 2017 och 2018.

Den totala kostnaden för projektet med fem anläggningar beräknas till drygt 46 miljoner kronor. Kostnaden för sträckan Enköping-Grillby ligger på mellan 7,5 och 9,7 miljoner.

En utvärdering ska så småningom göras av projektet och på sikt är tanken att fler järnvägssträckor ska kunna byggas om med åtgärder som håller viltet borta från spåren.

-­ Det ska verkligen bli intressant att se om det här ger någon effekt och vilka åtgärder som är lämpligast, säger Per Högner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!