Grå betong är inte alls trist

Betong är tungt, men långt ifrån trist. Betongelever på byggprogrammet har under årens lopp skapat möbler som tål att både sitta och titta på.

29 april 2018 20:00

I lördags hölls en annorlunda auktion inne på Westerlundska gymnasiets byggprograms område på Korsängsgatan i Enköping.

Elever med betonginriktning har skapat många intressanta pjäser genom åren. Dessa saker, mestadels möbler, tar mycket plats inne i den så kallade praktikladan som behöver tömmas för att komma till användning.

– Jag stötte på ett ställe på Gotland förra sommaren där de sålde betongmöbler. Då kom jag på att elevernas arbeten här är värda mycket pengar, berättar läraren Urban Söderberg.

Idén föddes då om ett samarbete mellan byggprogrammet och Lokalen på Kärrhöksgränd. Betongsakerna säljs på auktion till förmån för Lokalen, som får behålla alla slantar som detta ger. Samtidigt blir evenemanget ett sätt att marknadsföra de yrkesförberedande programmen på gymnasiet.

– Det är allt för många som tror att de inte kan få ett yrke, säger Urban Söderberg som vill gjuta mod i dem som vill arbeta med sina händer i en tid när normen av många uppfattas vara att man måste utbilda sig till akademiker.

Auktionen hölls i lördags. En liten skara var där för att fynda och samtidigt stötta Lokalen och Ann-Sofie Millbergs jobb för att människor i Enköping ska ha denna träffpunkt.

Det blev en del slantar, men en hel del förblev faktiskt osålt. Nu blir det därför drop in-loppis hos byggprogrammet för den som vill köpa betongmöbler och annat i betong. Behållningen går oavkortat till Lokalen.

– Pengarna ska gå till vårt löpband som vi sparar till, berättar Ann-Sofie Millberg.

Magnus och Carolina Karlsson köpte en hel del möbler.

– Jag vet inte riktigt var i trädgården de ska vara, men det löser sig när vi får hem grejerna, berättar Magnus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo