Festen pågick under hela långa dagen

Håbo festdag är en verklig folkfest. Arrangörerna räknar med 10 000 festdeltagare. Det kändes som att alla var där – och många var på plats redan tidigt på lördagsförmiddagen.

18 augusti 2019 15:00

I år firades 20-årsjubileum för Håbo festdag. De allra piggaste var på plats redan före starten för Godisjoggen och dess stora final godisregnet på Gröna Dalens IP.

Marknadsgatan med knallar och andra marknadsstånd fylldes snart på. Den för marknader så karaktäristiska doften av brända mandlar vilade över Bålsta centrum.

Föreningslivet i Håbo visade upp sig med olika aktiviteter i området mellan marknadsgatan och stora scenen. Intill stora scenen fanns även ett område med öltält, som hade varit välfyllt redan på fredagskvällen då man hade firat Håbo festkväll.

I sitt invigningstal tog kommunalråd Liselotte Grahn Elg (M) upp hur Håbo festdag vuxit och utvecklats under årens lopp. Till i år hade området utökats med parkeringsplatsen vid simhallen, dit stora scenen och festområdet flyttats.

– Jag undrar hur det ser ut nästa år? Utveckling vill vi alltid ha, sa Liselotte Grahn Elg.

Tomas Wickgren, som med sitt företag Tomas Event och Design arrangerar dagen för Håbo kommuns räkning, har varit med sedan första året. Nu belönades han för sin insats med en guldstatyett föreställande Stig-Helmer (som är något av Håbos ikon).

Tomas Wickgren är gammal utflyttad Bålstabo. Han tycker att det är kul att få komma hem och arrangera Håbo festdag. Uppdragen för hans eventbolag finns annars på vitt skilda platser.

– Det här är min hemvändardag, berättade han bakom scenen.

Efter invigningen var det dags för Jan Johansen tillsammans med elever och lärare från Håbo musikskola att inta scenen. Lars Bäcklund, rektor för musikskolan, berättade att musikskolan har spelat tillsammans med Jan Johansen flera gånger. Att samarbetet fungerar bra visade artisten och musikskolan verkligen upp.

I ensemblen från musikskolan ingick också medlemmarna i Håbo kommuns ferieband: Nova Flink, Rasmus Christensen, Eda Darpe och Hugo Stensen, som alla gjorde en stark insats på scenen.

Efter Lions stipendieutdelning stod Theoz på programmet. Området framför scenen fylldes på med väldigt många och ivriga barn.

Det var många på plats framför scenen, men det kändes ändå tryggt. Tomas Wickgren berättar att säkerheten var ett skäl till att man har bytt plats för scenområdet. Det blev helt enkelt på gränsen till för trångt för att vara säkert tidigare år.

De stora publikdragarna utöver Theoz på stora scenen var Smith &Thell, Louisiana Avenue & Kaliffa och Metal Allstars. Men även lokala storheter som Bålsta Big Band, med flera, underhöll under festdagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo