Fem får troligen dödade av lodjur

Fem får har dödats av lodjur norr om Fjärdhundra.

5 december 2018 15:30

På måndagen besiktade länsstyrelsens personal fem döda får utanför Fjärdhundra. Troligen har fåren dödats av lodjur.

– Vi kontaktades av fårägaren i måndags morse och åkte ut och tittade på fåren. Alla fem hade tydliga tecken på lodjursangrepp, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Bland annat skiljer sig lodjurens sätt att bita från andra rovdjur och man kan även se klomärken vid ett lodjursangrepp. Lodjuret är det enda rovdjuret som använder tassarna vid angrepp.

Att så många som fem djur angrips samtidigt av lodjur är dock relativt ovanligt.

– Det kan ske när en hona lär upp sina ungar, eller om lodjuret befinner sig länge i hagen och andra får springer runt i panik, då kan jaktinstinkten slå till, säger Sebastian Olofsson.

Tamdjursägare i området uppmanas att ha extra koll på sina djur den närmaste tiden. Till de djurägare som är anslutna till länsstyrelsens sms-tjänst skickas varning ut vid rovdjursangrepp.

– Andra gårdar i området kan bli mer utsatta en tid, om lodjuren kommer tillbaka för att söka mer föda. En av de bästa förebyggande åtgärderna mot angrepp är att ta in djuren nattetid, säger Sebastian Olofsson.

Enligt den inventering som gjordes 2017 finns omkring 65 lodjur spridda över hela länet.

– Vi hittar alltid familjegrupper kring Enköping, Heby och Järlåsa. Men om det är fler lodjur där går inte att säga, säger Sebastian Olofsson.

Årets inventering är påbörjad och nu väntar man på spårsnö. En familjegrupp har dock säkrats i trakten kring Skattmansö samt en utanför Harg.

De senaste fem åren har mellan tre och fyra lodjursangrepp per år skett på tamdjur i länet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund