Fängelsestraff för rån och människorov

Två 19-åriga män har dömts för att ha rånat tre personer i en bostad i Håbo i december. Kvinnan och männen som rånades har berättat hur de bands fast och hotades med pistol och yxa samt tvingades lämna ifrån sig koder och bankkort.

22 januari 2018 15:51

Det var under natten till lucia som en kvinna och två män utsattes för ett väpnat rån i deras bostad i Håbo.

En av de 19-åriga männen hotade husets invånare med en kolsyrepistol och en yxa. Kvinnan har i sin redogörelse inför Uppsala tingsrätt beskrivit hur mannen tog fram buntband och såg till att hon och de andra två boende blev bundna. Sedan anslöt en maskerad man (även han 19 år gammal) som uppträdde mycket aggressivt och som bland annat tryckte yxan mot kinden på en av de boende.

Under tiden som de tre var bundna stals saker från dem. Kvinnan tvingades föra över pengar till en av rånarnas konto. En av männen tvingades lämna ifrån sig sitt bankkort med kod under pistolhot.

Sedan tog en av rånarna med sig en av männen. Bortförandet var tänkt att fungera som garant för att kvinnans banköverföringar skulle gå igenom.

De två 19-åringarna har nu dömts för rån. En av de två har även dömts för människorov, för nämnda bortförande.

Straffet för rån, människorov och för tillgrepp av fortskaffningsmedel (mannen hade även stulit en bil av en av Håboborna) bestämdes till två år och åtta månaders fängelse. Mannen som dömdes till rån fick ett tvåårigt fängelsestraff.

En 15-årig flicka som kom till huset i sällskap med rånarna var också åtalad för människorov. Men tingsrätten ser inte att hon har agerat på något sätt för att främja brottsligheten i huset. Därför frikändes flickan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa