Enköpings museum stoppar delar av utställning

Delar av en utställning på Enköpings museum, som bygger på forskningsresultat från Uppsala universitet, stoppas efter kritik.

30 oktober 2017 16:29

Enköpings museum skriver i ett pressmeddelande:

"Den senaste tiden har det pågått debatt om och riktats kritik mot delar av de forskningsresultat som visas i utställningsform på Enköpings museum. Det handlar om läsning och tolkning av ett brickvävt band från Birka.

Kritiken riktas mot en del av utställningen, men inte mot helheten. I väntan på förtydliganden från forskaren vid Uppsala universitet så väljer museet nu att pausa denna del av utställningen tills vidare".

Utställningen bygger på ett samarbete mellan forskare, textildesigners och en couturier. "Med hjälp av modern teknologi ger detta spännande samarbete ny kunskap om vikingatidens historia".

– Vi har valt att pausa delar av en utställning där kritik riktats mot forskningsresultaten som Uppsala universitet har kommit fram till gällande ett mönster på ett textilföremål som sagts föreställa kufiska bokstäver. Där har forskning visat att man kan tolka namnen Allah och Ali. Men stark kritik har riktats mot forskningsresultatet och vi har därför beslutat att pausa delar av utställningen tills vidare. Innan vi har fått in kompletterande forskningsresultat är alltså föremålen som det riktats kritik emot bortplockade, säger Linda Karlsberg som är verksamhetschef på upplevelseförvaltningen.

Delen som kritiseras i utställningen står arkeologen och textilforskaren Annika Larsson  bakom. Annika Larsson säger till UNT att det inte "är fråga om att utställningen stoppas".

- Man låter en monter vila lite i avvaktan på att vi ska få resultatet från DNA-analyserna, som då kan stoppa en osund debatt som tagit sig absurda proportioner i media, säger Annika Larsson.

Hur ser du på kritiken?

- Den är jättetråkig, men jag hoppas att den seriösa föremålsforskningen utifrån faktiska källor vinner i längden. Dessutom är det så att den här debatten som nu förs i media om min forskning helt sker bakom min rygg. Ingen frågar mig vad jag tycker, säger hon.

LÄS MER: Allah på band em världsnyhet

LÄS MER: Allah på band från Vikingagravar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand/ Magnus Eriksson/ Jens Flyckt