I Enköping har konstprojektet "Vem är den viktigaste kvinnan i ditt liv?" anordnats inför åttonde mars. Invånare i kommunen har bland annat via sociala medier fått skicka in bilder på kvinnor som betyder mycket. Bilder på mammor, mormödrar och systrar, samt även på historiska kvinnor, har skickats in.

–Vi ville ge kvinnliga porträtt en stor yta i det offentliga rummet, det blir som ett statement att göra så. Det är ett ganska enkelt men väldigt roligt projekt eftersom det har engagerat många, säger Klas Hällerstrand, kultursamordnare i Enköpings kommun. Med detta projekt vill man uppmärksamma kvinnor i Enköping, samhället och historien i stort. Bilderna kommer att visas på ytterfasaden till biblioteket under eftermiddagen och kvällen.

Konstnären Lott Alfreds kommer även till biblioteket och föreläser. Hon har tidigare ställt ut på Joar Blå och kommer att berätta om sitt konstnärskap, hur arbetet är kopplat till den feministiska rörelsen och den internationella kvinnodagen.

På lilla scenen på torget i Enköping har Kvinnojouren Enköping bjudit in tjejerna från #femton-gruppen, som gjorde en kortfilm om den sexism de har blivit utsatta för i skolan. #femton-gruppen kommer bland annat tillsammans med Kvinnojouren att ställa frågor till representanter från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

”För oss i Kvinnojouren var det självklart att uppmärksamma MeToo rörelsen på denna 8 mars och lika självklart var det att lyfta vad dessa modiga tjejer i #femton-gruppen visat i sin film. Denna sexism som tjejerna beskriver och som sker i deras vardag måste få ett stopp nu!” , säger Åsa Tinnerholm, verksamhetsledare för Kvinnojouren Enköping, i ett pressmeddelande.

I Håbo kommun kommer fokus riktas mot de kvinnor som har drabbats av kriget i Syrien. Projektet "Ett annat perspektiv på Syrien" är ett samtal med RawanTabasha. Hon är palestinier och uppvuxen i Syrien och kom till Sverige 2015. Hon har själv upplevt kriget. Den andra som kommer att delta i samtalet är Christina Olofsson, hon är från Sverige och reste runt i Syrien innan kriget bröt ut. De två kvinnorna träffades genom Håbo Internationella kvinnors förening som är med och arrangerar.

– Vi kommer att prata om skillnaden mellan hur kvinnor drabbas av krig och konflikt jämfört med männen, men främst hur kvinnorna drabbas. Det kommer vara utgångspunkten för träffen, säger NilayYelkenci. Hon arbetar på biblioteket i Håbo och är med och arrangerar projektet. Samtalet kommer ske i två omgångar på Håbos bibliotek.