"De har svart bälte i schlager"

Nu är det snart dags. På lördag är den tredje deltävlingen av Melodifestivalen och två Bålstabor har skrivit varsitt bidrag.

14 februari 2019 10:00

Precis som förra året har Peter Boström och Niklas Carson Mattsson, tillsammans med några andra låtskrivare, skrivit varsin låt. Popduon Lovers of Valdaro uppträder med låten Somebody Wants som Peter är medförfattare till och soloartisten Jon Henrik Fjällgren med låten Norrsken som Niklas varit med och skrivit. Peter har tidigare skrivit låtar såsom Euphoria och Manboy medan Niklas är nyare inom branschen. Han skrev fjolårets bidrag till Jessica Andersson.

Berätta lite om de artister ni jobbar med:

– Lovers of Valdaro är två supersofta och otroligt proffsiga killar. Nämligen Erik Gabriel Höiby och Adam Warhester, som båda har ett förflutet inom musikalbranschen. För några år sedan skapade de syntduon som blev Lovers of Valdaro. Pet shop boys är paralleller man kan dra, säger Peter. Har man stått på musikalscen så är man ofta ganska rutinerad, vilket man inte kan säga om alla inom schlagervärlden.

– Jon Henrik Fjällgren har som ett inre lugn han sprider omkring sig och är samtidigt en person som vet precis hur han vill ha det. Hela låten förändrades när han gav sin touch på den, det är svårt att veta vad som händer med en låt om man lägger på jojk, säger Niklas.

Niklas och Peter har trots att de bor inom en radie av drygt två kilometer i Bålsta inte träffats så mycket.

– Men vi har sagt att vi ska göra det inom kort, säger Peter och berättar att de pratat om att skriva något tillsammans med bålstabandet "Beside the bridge".

– Vi har inte jobbat ihop tidigare men har pratat om att göra det framöver, vem vet vi kanske till och med skriver en låt ihop inför nästa års melodifestival tillägger Niklas.

Varför är det ofta samma låtskrivare inom Melodifestivalen?

– Jag har förstått att många inte gillar det. Men det finns en ganska enkel förklaring till varför det blir så. Det är de personer som har "svart bälte" inom schlager som går hem inom det här formatet. De vet hur man hanterar tre minuter allra bäst där låten ska sitta hos lyssnarna och absolut inte får glömmas bort, säger Peter.

–Att få med allt på tre minuter är inte helt lätt. Med erfarenhet lär man sig, säger Niklas.

Vad är framgångsreceptet?

– Det ska vara en effektiv låt som ändå berör, tillsammans med en artist som kan förmedla det och en show som kan förstärka, säger Peter

– Man måste tänka på att det presenteras på en TV och att helhetsbilden är viktig vad gäller show, ljussättning, dans och kostym, säger Niklas.

Fakta

Låtskrivare: Peter Boström och Niklas Carson Mattsson

Bor: I Bålsta

Artister och låtar: Peter: Lovers of Valdaro med låten Somebody Wants

Niklas: Jon Henrik Fjällgren med låten Norrsken

Deltävling 3, lördag 16 februari

Startplats: 1 och 7

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Rydberg Kullenmark