Nu när det råder torka och foderbrist har lantbrukarna i landet det svårt. Några affärer i riket har därför slutat att importera utländskt kött eller börjat skänka spill till bönderna för att hjälpa dem.

– Runt 95 procent av vårt kött är redan svenskt och mycket av det är också lokalt. Vi kan inte enbart sälja svenskt kött för då skulle det ta slut för snabbt. Men vi har planer på att köpa in mer svenskt och bygga upp kampanjer runt det, säger Ola Bergström, butikschef för Ica Maxi i Enköping.

Men affären har redan under många år hjälpt lokala bönder med mat.

Artikelbild

| "Blir torkan ännu värre tror jag att flera kommer att börja sälja enbart svenskt kött", säger Ola Bergström.

– Vi har gett bort spill från frukt och grönt samt bröd till bönder i många år nu. De bönder som vill får gärna ringa oss, för kan vi hjälpa dem gör vi det. Vi välkomnar också bra tips på vad mer vi kan göra för att hjälpa lantbrukarna nu när det råder en sådan torka, säger Ola Bergström.

Tidningen har pratat med flera av de lokala mataffärerna. Många av dem vill hjälpa lantbrukarna och några gör som Ica Maxi, skänker sitt spill till bönderna. Det många har gemensamt är att de måste följa regler, de kan inte skänka mat hur som helst eller sluta sälja vissa produkter.

Ia Wahlqvist jobbar på Ica Västerhallen i Enköping.

– Vi skänker vårt brödspill till en hönsbonde och har gjort det länge. Sen är nästan allt kött vi har i butiken redan svenskt, det är i så fall kampanjkött som brukar kunna komma från andra länder. Men jag tror att även det kommer att ändras snabbt nu, vi alla vill nog hjälpa till så gott vi kan, säger han.