Branden i huset var anlagd

Ett hus brann ner till grunden mellan Ekolsund och Övergran. Branden har visat sig vara anlagd. "Turligt nog var familjen bortrest och ingen kom till skada", säger Jonas Rickeborn på polisen.

29 mars 2019 10:08

Tidigt på söndagsmorgonen 24 februari brann huset på Kvarnbergsvägen, som ligger intill fågelsjön Hjälstaviken mellan Enköping och Bålsta. När räddningstjänsten och polisen anlände till brandplatsen var villan övertänd.

– Huset gick inte att rädda. Det brann ner till grunden, berättar Jonas Rickeborn, lokalpolisområde Enköping och Håbo.

Familjen som hörde hemma i huset var bortrest. Ingen människa kom till skada i den våldsamma branden. Räddningstjänsten har i sitt yttrande till polisen beskrivit ett gnistregn och intensiv strålningsvärme, men att det inte fanns någon annan byggnad i vindriktningen. Elden spred sig enbart i vegetationen och den omgivande skogen.

När polisen kontaktade den bortresta familjen visade det sig att en av familjens bilar, en gul Volkswagen Golf var försvunnen. Den visade sig ha stulits och hittades samma dygn i Stockholmsområdet.

– I den tekniska undersökningen av bilen gör man en del fynd, vissa bevis, vilka vill jag inte gå in i detalj på, säger Jonas Rickeborn.

I den efterföljande tekniska undersökningen av brandresterna efter villan hittas sedan bevis på att branden troligen var anlagd. Polisen utreder det som mordbrand.

– Vi arbetar nu intensivt för att hitta gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi söker vittnen som kan ge information om branden och om man har sett den gula bilen, som kan ha stulits redan så tidigt som 17 februari, berättar Jonas Rickeborn.

Kontakt till polisen är telefonnummer 114 14.

Känner ni till varför någon har velat tända eld på huset?

– I nuläget vet vi inte varför. Vi jobbar med flera spår där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo