Badhusbygget håller tidsplanen

En 90 meter lång rutschkana, bubbellagun, relaxavdelning, hoppbassäng, rehabbassäng, gym och kafeteria. Nya badhuset på Korsängen börjar ta form.

18 juni 2019 18:00

På tisdagen var det på dagen ett år sedan det första spadtaget togs för det nya badhuset i Enköping och entreprenören och kommunen bjöd på pressvisning på byggarbetsplatsen.

Det grundläggande arbetet, med bland annat pålning i den gamla sjöbottnen, är klart och även bassängerna är gjutna.

– Pålningen blev odramatisk, vi pålade ner till 32-35 meter och sen tog det stopp mot fast bäryta, säger Emil Ulander, platschef vid Cobab AB som är entreprenör för bygget.

Idag jobbar man med entréplan och omklädningsrum samt platsgjutna väggar, för att huset ska bli tätt och utan skarvar.

– I nästa steg bygger vi plan två, där bland annat relaxavdelning och gym ska ligga. Det enda utrymmet som är prefabricerat är fläktrummet, säger Emil Uleander.

Denna betongbunker kommer bland annat att inhysa en 25 metersbassäng, ett familjebad med plaskbassäng och upplevelsebassäng med strömmande vatten, bubbellagun, en grotta med vattenfall och en 90 meter lång tub-rutschkana. Hoppbassäng, rehabbassäng, undervisningsbassäng, kalasrum för medhavd matsäck, gym och relaxavdelning med fyra bastur och kallpool.

Färgmässigt går inredningen i turkos och med temat regnbågsfärger, bland annat i fönsterrutorna.

I hela byggnaden finns mycket energitänk, med solceller, återvinning av det varma duschvattnet och utnyttjande av överskottsenergi från den närbelägna ishallen.

Tidsmässigt ligger man i fas med byggplanerna.

– De kritiska momenten är stommen, som vi jobbar med nu, och samordningen senare när arbetsstyrkan är i topp med omkring 100 man. Då jobbar vi med exempelvis plattsättning, snickerier, el och rörarbeten, säger Emil Uleander.

Även budgeten på totalt 380 miljoner ser ut att hålla.

– Vi ligger på budgeten enligt prognosen, det ser ut som att vi kan hålla den, säger Rickard Westlöf, projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

En rundtur på bygget går in vid de höga, gjutna väggarna där entrén kommer att ligga via den specialbyggda gjutformen för upplevelsebadet förbi armeringsjärn och brädor som sticker upp kring de färdiggjutna bassängerna.

– Det här huset kommer ge möjligheter lång tid framåt, som inte fanns med det förra badet. Det är ett hanterbart format, inte överdrivet och det ska bli spännande att få ta det första doppet här säger Tomas Rådkvist (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Det nya badhuset, Pepparrotsbadet, ska stå klart årsskiftet 2020-21.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund

Ämnen du kan följa