Vindkraftverk väcker känslor
Tre planerade vindkraftverk i Strängnäs kommun har väckt starka känslor över länsgränserna. Uppsalas länsråd har kritiserat Södermanland för placeringen av vindkraftverken.
Jacob von Ehrenheim vill inte ha sin utsikt förändrad
Foto: Robert Johansson
I mars i år gav Strängnäs kommun ett positivt förhandsbesked till Giro vindenergi AB som ansökte om att få bygga tre vindkraftverk på den norra delen av Selaön i södra Mälaren. Kommunens godkännande grundas på Energimyndighetens riksintresseområden som pekats ut i samråd med Södermanlands länsstyrelse.
Men på andra sidan vattnet från Selaön börjar Uppsala län och där ligger Grönsöö som kommer att få en förändrad landskapsbild av vindkraftverken i Strängnäs kommun. Men varken Enköpings kommun, länsstyrelsen i Uppsala eller Grönsöö säteri blev tillfrågade i ärendet.
- Det är märkligt att det inte finns samarbete över länsgränserna, säger Jacob von Ehrenheim på Grönsöö säteri, som tycker att utsikten blir förstörd av de nya vindkraftverken.
- Vi är upprörda över det här. Det är ju inga små grejer de ska bygga.
Han fick reda på planerna för två veckor sedan och känner sig förbisedd av Strängnäs kommun. I en skrivelse till kommunen begär han nu att få bli sakägare i ärendet så att han har möjlighet att lägga fram sina synpunkter inför det slutgiltiga beskedet.
Rebecka Juslin på Strängnäs kommun uppger att ärendet har behandlats som ett bygglovsärende. Grönsöö ansågs ligga för långt bort från Selaön och tillfrågades därför aldrig om ett yttrande.
Öarna runt Grönsöö tillhör ett naturreservat som ingår i ett Natura 2000-område. Även reservatet kommer att påverkas av vindkraftverken.
Länsstyrelsen i Uppsala avstod från att peka ut områden runt Mälaren som lämpliga för vindkraftverk eftersom de ansåg att Mälarens natur- och kulturmiljö var viktig att bevara. Leif Byman, länsråd i Uppsala, är därför besviken på Södermanlands inställning.
- För oss är det självklart att inte peka ut områden där det finns andra intressen, säger Leif Byman.
Han anser att Södermanland borde ha diskuterat frågan med de angränsande länen.
- Vi har samrådsskyldighet inom länen. Om vi till exempel bygger ett köpcentrum som påverkar handeln i ett angränsande län måste vi diskutera det tillsammans. I normala fall brukar inte det vara några problem, säger Leif Byman.
Men Kurt Ekelund, länsråd i Södermanland, menar att han bara har följt Energimyndighetens anvisningar.
- Vårt uppdrag var att plocka bort olämpliga platser, som till exempel militära marker. Men inte att plocka bort skyddade naturområden. Det är i så fall upp till Energimyndigheten att hantera.
Energimyndigheten bekräftar Kurt Ekelunds tolkning.
- Länens uppgift var aldrig att plocka bort naturreservaten. I vissa fall går det att bygga vindkraftverk även om det ligger i till exempel ett Natura 2000-område. Den bedömningen får göras i varje enskilt fall. De län som har plockat bort sådana områden har i så fall gjort fel, förklarar Carl-Ivar Stahl, jurist på Energimyndigheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!