Den slutsatsen går att dra efter att ha lyssnat på debatten och läst den biblioteksplan som kommunfullmäktige fattade beslut om på måndagen.
– Biblioteken vilar tungt på respekten för det fria ordet. Fler aktiviteter ska genomföras för att främja invånarnas delaktighet i det digitala kultur- och samhällslivet. Verksamheten ska säkerställa fri tillgång på information, medier och kulturupplevelser.
Det var några av orden Anna Svensson (NE), tidigare ledamot i upplevelsenämnden, använde när hon presenterade planen.
Mats Flodin (M) hade önskat en mer genomgripande plan.
– Lite märkligt att S tar biblioteksplanen så lätt. Ytterligare ett dokument i serien av halvfärdiga dokument, sa han.
Jan Fredriksson (C) lyfte fram landsbygden:
– Är inte första prioriteringen att ha en bibliotekslokal i Grillby?
Tre nya punkter skrevs in i planen efter kvällens debatt.
Per-Markus Risman (V) och Gunnel Bergman (MP) yrkade på att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning tydligare skulle lyftas fram.
Britta Dalved (V) och Magnus Ahlqvist (V) talade om vikten av att stimulera pojkars lust att läsa och en ökad satsning på skolbibliotekarier. Biblioteken ska också "främja det demokratiska samhället och mänskliga rättigheter".
– Det är svårt att få upp till de här ambitiösa målen, sa Ahlqvist och pekade på de jämförelsesiffror från SCB, Statistiska centralbyrån, som finns med som en bilaga till planen.
Enligt den senaste statistiken, från 2016, minskade nettokostnaden för bibliotek från 394 till 360 kronor per invånare i Enköping jämfört med året innan. Inköpta böcker till kommunala bibliotek minskade också, från 169 till 161 kronor per invånare.
Samtidigt ökade jämförbara kommuner sin satsning inom motsvarande områden, från 440 till 456 kronor respektive 258 till 260 kronor under samma tid.