"Vi är beroende av globala försörjningskedjor"

”I fjorton år var det ingen som brydde sig om internationella handelsavtal sen kom Trump". Det är Enköpingsbördige Christofer Fjellners syrliga kommentar till medias intresse för handelsfrågor.

Utskottet för internationell handel har varit Christofer Fjellners primära placering under åren som  EU-parlamentariker.

Utskottet för internationell handel har varit Christofer Fjellners primära placering under åren som EU-parlamentariker.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-03-18 09:18

Han kommer i juli efter 15 år att avsluta sin tredje period som EU-parlamentariker för moderaterna, och lämnar platsen i parlamentets utskott för internationell handel som han haft under samtliga perioder.

– I dagsläget är det bara tre svenska politiker som kan internationell handelspolitik. Det är jag, Cecilia Malmström och Ann Linde. Nu slutar jag och Cecilia, hur Ann Lindes framtid ser ut vet jag inte, säger Christofer Fjellner.

Vi träffas i ett kalt litet samtalsrum i korridoren där de moderata ledamöterna har sina kontorsrum i parlamentets stora byggnad i Bryssel. Hans tisdagsschema har varit fyllt från morgon till kväll, men han har inga problem med att tala om sitt favoritämne, handelspolitik.

- Jag är allvarligt oroad för vad som kommer att hända med världshandeln, många tar för givet att den ska fungera men har ingen aning om hur beroende vi är av globala försörjningskedjor.

Trump och Brexit oroar men Fjellner ser fler orosmoln:

– Många länder blir alltmer protektionistiska. Mellan 2008 och 2016 har 2600 handelshinder satts upp globalt.

President Trump gav sin första dag som president order om att USA skulle lämna TTP, frihandelsavtalet som ingicks 2016 mellan nio länder vid Stilla havet. Men protektionism och att USA lämnade TTP har också en positiv sida:

– Det har gjort det mycket intressantare för de här länderna att sluta avtal med EU. Nu har vi avtal med Japan och Vietnam, pågående förhandlingar med Indonesien och Thailand och kommande förhandlingar med Australien och Nya Zeeland, framgångar som vår handelskommissionär Cecilia Malmström kan visa upp, säger Christofer Fjellner.

Brexit var då intervjun gjordes fortfarande långt ifrån sin lösning. Han beskriver det ”som en skilsmässa där ingen flyttar”, och som visat baksidan med folkomröstningar:

– Det är synd om biltillverkarna i Storbritannien och om hamndirektörern i Dover som inte vet hur han ska klara att ta emot alla transporter till och från landet, de kan glömma just-in-time-deliveries, men mest synd är det om guvernören i Gibraltar där 96 procent av befolkningen röstade emot Brexit, men som får en hård gräns till Spanien, en gräns som går rakt genom deras landningsbana, säger Christofer Fjellner.

Protektionism och nationalism följer av snabba samhällsförändringar är den analys Christofer Fjellner gör:

- Förändringarna är digitalisering, automatisering och globalisering. Det går inte att rösta bort de två förstnämnda, och då är det globaliseringen kvar. Migrationsdebatten är ett uttryck för det och tyvärr är första offret frihandeln.

Efter en timme får hans assistent Per Stange som suttit med under intervjun nog och reser sig, Christofer följer exemplet och säger:

– Man kan se EU:s glas som halvfullt, vi har fått fler handelsavtal, eller som halvtomt eftersom mycket av framgångarna beror på andras tillkortakommanden.

Christofer Fjellner (M)

Född: 1976, uppväxt i Enköping.

Aktuell: Lämnar uppdraget som EU-parlamentariker för Moderaterna efter 15 år.

Bor: I Stockholm, fram till juli veckopendlande från Bryssel.

Familj: Sambo Erika Jansson, bonusson Gaspard, 9, Ebba, 5, och Linnea 2. Mamma i Enköping, pappa i Ängelholm och två syskon.

Bakgrund:Ordförande i Moderata ungdomsförbundet 2002-2004, ledamot i Moderaternas styrelse 2000-2004 samt från 2007 och fortfarande.

I EU-parlamentet: Ledamot i utskottet för internationell handel, ersättare i utskotten för budget och för miljö, hälsa och matsäkerhet.

Gör efter EU: Inget bestämt ännu, men känner sig inte färdig med politiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!