Veterinär stöder duvstyckare

Den man som styckade duvor i ett pizzeriakök i Enköping får inför prövningen i hovrätten stöd från statsveterinär Torsten Mörner som arbetar på statens veterinärmedicinska anstalt.

Enköping2004-03-03 00:00
Mörner hävdar bland annat att vilda fåglar många gånger levereras outtagna och oplockade till Sveriges förnämligare restauranger.
"Har samhället bestämt att vilda fåglar är undantagna besiktningstvång, så måste dessa betraktas som vilket annat godkänt livsmedel och vilken godkänd råvara som helst.", skriver Torsten Mörner.

Delade meningar
Han anser inte att risken är större för bakteriespridning då man hanterar vilda duvor jämfört med då man hanterar fåglar som har fötts upp.
Men Livsmedelsverket svarar i ett yttrande till hovrätten att plockning och urtagning av fågel i livsmedelslokal enligt verkets föreskrifter och allmänna råd ska utföras i ett avskilt utrymme.
Därför anser veterinäröverinspektör Lars Plym Forshell att den restauranganställde i Enköping har brutit mot bestämmelserna och åttonde paragrafen i livsmedelslagen då han slaktade och styckade ringduvor i diskutrymmet på restaurangen.

Vidare till hovrätten
"Att göra så är förknippat med en oacceptabel risk för kontaminering (nedsmittning) med sjukdomsframkallande bakterier, vilket också innebär en oacceptabel risk för restaurangens kunder", skriver Lars Plym Forshell i livsmedelsverkets nya yttrande.
Tidigast strax före sommaren beräknas det uppmärksammade målet komma upp i hovrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om