Förra veckan var det skarpt läge för kommunens nya lägesbildssystem.
– Det här vänder naturligtvis på en del stenar. Vi kan upptäcka problem som vi inte hade gjort annars, säger brotts- och drogförebyggande samordnaren i Enköpings kommun, Carl Gynne.
Exakt vilka 15 verksamheter, där personerna kan vara olika från gång till gång, som svarar på enkäten från säkerhetsenheten vill han inte berätta.
– Det är viktigt att det hålls inom en mindre grupp, säger han.
Men det rör sig väl om personer inom skolan, socialtjänsten, polisen och kanske även från en del näringsidkare, eller..?
– Ja, ungefär så kan man tänka sig. Vissa funktioner kan också variera över tid, både inom och utom kommunens organisation. Det blir som ett lackmuspapper på läget just nu, svarar han.
Enkäten, som sker via ett krypterat mejlsystem, sammanställs av Carl Gynne, eller vid hans frånvaro, av någon annan på säkerhetsenheten.
Det här är det första resultatet av ett arbete som startade förra våren och ett uppdrag han fått av tre förvaltningschefer och fyra nämndordföranden.
I början av 2017 träffade han alla politiker i skolnämnden och utbildningsnämnden, socialnämnden och upplevelsenämnden. EP var med vid två av dessa möten och berättade om idén i april förra året.
Målet var att skapa en sorts deltidsbrandkår, redo att rycka ut när det är på väg att bli oroligt i något område.
– Det finns en frustration. Vi skulle kunna göra mera tillsammans över förvaltningsgränserna än idag i det operativa arbetet, sa Gynne då.
Hur går det med arbetet?
– Utgångspunkten är ju att vi är en för liten kommun att ha en permanent enhet, det är inte ekonomiskt motiverat. Därför måste vi samarbeta över förvaltningsgränserna. Det nya lägesbildssystemet som vi kört i gång nu i januari är ett första steg, säger han.
Vad ska veckoenkäten svara på för frågor?
– Man kryssar i grönt för att allt är okej, rött för att det är stor risk för oro och gult mittemellan. Är det gult eller rött får man följdfrågor. Handlar det om pågående brott så ska förstås polisen kopplas in omedelbart, men det kan även handla om en allmän oro som vi snabbt måste ta tag i över förvaltningsgräserna, säger Carl Gynne.
Han säger att upplevelse- och socialförvaltningarnas personal har fått information och inlett ett tätare samarbete.
– Nu är det skolan kvar. De närmaste veckorna ska jag börja träffa alla rektorer och förskolechefer. Vi bygger upp något som ingen annan kommun i vår storlek har gjort.
Och mer konkret, vilka frågor rör det?
– Att göra ännu tidigare insatser, styra resurserna till behovet. Det är ren vinst. Att till exempel föräldrar kommer drogpåverkade till förskolan eller att det är extra stökigt bland en grupp ungdomar, det ska inte räcka med att svära sig fri med en orosanmälan enligt socialtjänstlagen. Fördelen med att inte ha en permanent enhet gör att vi kan bli mer snabbfotade, säger han.