Växtval och vattenblänk

Det är dags att välja växter till årets tematrädgårdar. En angenäm med inte helt enkel uppgift för Enköpings trädgårdsmästarelever.

EP. Enköpings-Posten 19 december.

EP. Enköpings-Posten 19 december.

Foto:

Enköping2017-01-18 19:00

Efter idé och skiss-stadiet går man nu vidare mot mer konkreta uppgifter. Det är dags för val av växter till de fem små trädgårdarna vid Åpromenaden som ska byggas i början av juni.

I EP:s artikelserie om årets tematrädgårdar har vi träffar den grupp som arbetar med temat woodland, en klassisk typ av lund- eller skogsträdgård, för att ta reda på hur de tänker och jobbar med sina val av växter.

– Vi var den enda gruppen som valde woodland. Det är en rätt traditionell typ av trädgård och känns kanske inte fullt så nyskapande som de andra, säger Åsa Wievegg och visar upp det collage med bilder man gjort som utgångspunkt för sin trädgård.

­ Men de gillar utmaningar och har valt att föra in en modern touch i sin skogsträdgård.

– Vi jobbar med moderna material, betong, stål, järn och rost, som ger kontraser. Och detaljer med anknytning till mindfulness, en aktuell trend där man söker lugnet som man kan finna i en skog, säger Carita Boklund.

Tanken är att man ska visa upp något som går att bygga upp i en vanlig villaträdgård, kanske en idé att ta med sig till ett hörn av tomten.

Att välja växter till ett woodland på en plats som Åpromenaden, som är både öppen och utsatt för mycket sol, är inte en helt enkel uppgift. Woodland vill ha skugga och en viss fuktighet.

På gruppens collage finns mycket grönt, stora blad, höga träd, perenner och vattenblänk.

–­ En av de stora utmaningarna är att det inte ska vara någon bar jord i ett woodland, det blir en utmaning i början av juni, säger Christine Karlén.

De hoppas att få tag på snälla sponsorer så de kan få in riktiga träd i planteringen. Annars får den egna kreativiteten lösa det genom att man skapar något som ger samma effekt, en känsla av träd.

Att jobba med perenner är också svårare då de kräver längre tid att växa till sig än exempelvis sommarblommor, man kan behöva fler plantor för att fylla utrymmet..

– Vi kommer att odla en del sommarblommor själva som vi planerat in som sjok. De växer snabbt, blommar hela sommaren och ger stabilitet hela säsongen, säger Christine Karlén.

Under utbildningen har de läst om perenner men mycket av inspirationen hämtas från utflykter i olika trädgårdar, bilder och böcker. Att begränsa sig blir då också en konst, växtlistan de har satt ihop är lång. Men det behövs för att man ska kunna stryka i den, om någon sort inte går att få tag på, blir för dyr eller inte fungerar som det var tänkt.

Exempel på växter som passar in i miljön är funkia, strutbräken, ormöga, myskmadra, lönn och hassel. I ett woodland växer ofta större stråk av samma art med det gäller ändå att få till bra kombinationer av växter.

– Det roliga med perenner är att det händer något hela tiden. De blommar olika tider och även bladens färger varierar, säger Åsa Chew Nilsson.

Men vackrast kommer den lilla woodland-trädgården troligen att vara sent på säsongen och Christine Karlén konstaterar:

– Den kommer att bli tuff att riva i höst. Den kommer att vara som finast då!

Temat för årets Tematrädgårdar är moderna trädgårdsstilar och de fem undergrupperna är grusträdgård, cottageträdgård, woodland, skandinavisk trädgård och urban trädgård.

Arbetet med Tematrädgårdarna 2017 – Gröna visioner – går att följa på https://www.facebook.com/gronavisioner/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!