Vatten från Västerås kan klara kvaliteten

565 miljoner kronor beräknas det kosta att få bra och tillräckligt med dricksvatten i Enköpings kommuns ledningar.

Att klara dricksvattenkvaliteten för Enköpings va-kunder blir en dyr affär med nytt vattenverk och delvis nya ledningsnät.

Att klara dricksvattenkvaliteten för Enköpings va-kunder blir en dyr affär med nytt vattenverk och delvis nya ledningsnät.

Foto: Pelle Johansson

Enköping2018-09-20 06:00

Beräkningen är gjord av konsultbolaget Veolia Water Technologies som haft tekniska nämndens uppdrag att utreda den framtida vattenförsörjningen i kommunen.

Nu tar kommunen grundvatten från vattentäkter i Vånsjöbro och på Munksundet. Många faktorer gör att såväl politiker som tjänstemän sett att dricksvattentillgången i kommunen måste åtgärdas.

Grundvattnet är hårt med lågt pH-värde, har uranhalter över åtgärdsgräns och låga halter av tetrakloretylen från den tidigare kemtvätten. Dessutom finns tekniska svagheter i delar av anläggningen och Munksundets utsatta läge under staden är även det ett problem.

I kombination med att reservvattenförsörjning saknas och en förväntad närmast fördubbling av antal anslutna personer fram till år 2040, beställdes förstudien.

Ytvatten taget antingen direkt från Mälaren söder om Enköping eller från Mälaren utanför Västerås via Mälarenergi är de möjliga lösningarna som utredarna tittat på. Deras konklusion är att vatten från Mälarenergi skulle vara både billigare och gå snabbare att genomföra, men kostnaden beräknas ändå uppgå till 565 miljoner kronor.

– Vi är helt överens i tekniska nämnden om att gå vidare och fortsätta utreda en samverkan med Mälarenergi. Enköpings kommun är för liten för att klara investering och drift av ett vattenverk som pumpar upp och bereder ytvatten från Mälaren, säger Hans Olsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

Ett nytt vattenverk sydväst om Enköping ingår som en del av utbyggnaden. Vid samverkan med Mälarenergi kommer vattenverkets roll vara att blanda ytvatten från Västerås som renas med bland annat konstgjord infiltration vid Hässlö vattenverk och därefter pumpas i ledningar via Irsta och Östanbro till det nya vattenverket. Där blandas det med vatten från Enköpings egna grundvattenbrunnar, får pH-värdet justerat och passerar sedan ett UV-filter.

– Blandning av vattnen gör också att uranhalten sjunker, säger Hans Olsson.

Till det nya vattenverket krävs omkring 32 kilometer nya ledningar från befintliga grundvattenbrunnar, och ytterligare omkring 50 kilometer ledningar för att få dit Västeråsvattnet.

I projektdirektivet för förstudien från september 2017 hänvisades till att Västerås och Enköping redan 2015 beslutat utreda förutsättningarna för att förse Enköping med dricksvatten från Västerås, och att då också utreda möjligheterna för en samförläggning av ledningar för dricksvatten och för fjärrvärme. I förstudien som presenterades i april nämns inte fjärrvärmeledningar.

Kostnader och kvalitet

Investeringen vid samverkan med Mälarenergi beräknas uppgå till 565 miljoner kronor. Väljer Enköping att pumpa upp eget råvatten och bereda det till dricksvatten att blanda med grundvatten beräknas kostnaden till mellan 635 och 735 miljoner kronor och genomförande ta 2-3 år längre tid.

Blandning av dricksvatten från Västerås och grundvatten i Enköping sker för att det ska hålla jämn och stabil kvalitet med avseende på till exempel syrehalt, pH-värde och alkalinitet.

Stabil och god kvalitet krävs ur konsumentperspektiv men också för att ledningar inte ska korrodera och för att beläggningar inne i rören som förutom kalksten även kan innehålla arsenik och eventuellt uran, inte ska lösas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om