Värnpliktsrådet granskade S1
Medinflytandet fungerar bra på S1, men fortfarande finns det förbättringar att göra för de värnpliktiga.Det säger Henrik Karlsson från Värnpliktsrådet. Rådet granskar under tre dagar verksamheten vid förbandet.
— Det här är ett bra tillfälle att se hur försvaret förvaltar de värnpliktiga som kommer hit. Det är viktigt vid rekrytering och för att få behålla dem som tas in, speciellt nu när antalet värnpliktiga ska bli färre, säger Karin Enström.
Bantat försvar
Regeringen lade nyligen fram sitt förslag till ett bantat försvar. Beslutet ska fattas av riksdagen i december.
— De borgerliga partierna möts varje dag för att diskutera försvarsfrågan. Vi har beslutat att inledningsvis hålla grundorganisationen utanför diskussionerna, säger Karin Enström som tror att placeringen av ett ledningsregemente inte påverkas av vilka som får majoritet för sitt förslag i riksdagen.
Vill minska avhoppen
De omfattande avhoppen inom försvaret är en fråga som både Värnpliktsrådet och försvarsledningen vill komma tillrätta med.
— Vi ser att man på S1 har insett att 80-talister behöver en annan pedagogik än 60-talisterna var vana vid. Det är något som vi kommer att ta med oss till andra förband, säger Henrik Karlsson.
På S1 har avgångarna minskat från 16 procent förra året till drygt sju procent hittills med den nuvarande kullen. Bättre ekonomiska förhållanden är också något som skulle minska avgångarna.
Missar i informationsflödet är däremot sådant som är mindre bra.
— Ofta har man tänkt bra på chefsnivå, men det är inte alltid informationen når fram till de berörda, säger Henrik Karlsson.
Terminssystemen tror Värnpliktsrådet är bra eftersom man då exempelvis kan ta upp studier igen direkt efter avslutad militärutbildning.
— En nackdel med att befälstjänster bland de värnpliktiga tas bort är att det kan bli ett "vi och dom-tänkande" mellan yrkesofficerare och värnpliktiga. Vi vill inte att det ska bli ett steg mot ett yrkesförsvar. Vi vill ha plikten kvar, säger värnpliktsrådets ordförande Johan Rindevall.
Internationell tjänstgöring
Värnpliktsrådet tycker att det är okej att utbildningen inriktas mer mot internationell tjänstgöring.
— Däremot får det aldrig bli tal om att skicka ut värnpliktiga i skarp tjänst, säger Johan Rindevall.
Håkan Peterson är chef över värnpliktsverksamheten på S1. Han tror att det nya systemet för värnpliktiga som finns i regeringens förslag skulle fungera bra på S1.
— Redan nästa år planerar vi att börja ändra organisationen så att vi står redo 2006, säger Håkan Peterson.
Fakta:
Värnpliktsrådet är en intresseorganisation som arbetar för Sveriges i dag 15 000 värnpliktiga. I framtiden beräknas de värnpliktiga bli cirka 5 000 färre. Då införs också två terminer om elva månaders militärtjänstgöring, istället för sju månader som är medellängden i dag. En tredje termin med internationell inriktning blir frivillig.
Varje år genomför Värnpliktsrådet tre generalbesök vid förband från tre olika försvarsgrenar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!