Värmen svår för djuren
Törst, ständig jakt på svalka och irritation. När det kommer till värme reagerar djuren på samma sätt som människor. Grisar och hundar är de som drabbas värst.
I Tjulsta svalkar grisarna sig bäst de kan. Genom att hämta vatten från Mälaren har Anders Karlsson fyllt hålor med vatten. Där kan grisarna bada för att sedan stiga upp, iklädda en brun, svalkande dräkt av gyttja.
Foto:
Det har varit en varm och torr sommar, inte bara för oss människor. Även djuren far illa och grisar är bland de mest utsatta. De kan nämligen inte svettas utan får i stället söka sig till skugga och gyttjepölar.
- De svalkar sig på det viset, som en lerinpackning som skyddar mot värmen, säger Anders Karlsson.
För de grisar som inte går ute, är det rejäla fläktar som gäller. Blir det ändå för varmt i stallet kan de börja rulla sig i sitt gödsel för att få ungefär samma skydd som av gyttjan.
Den torra sommaren innebär inte bara mindre naturligt bete för grisen, utan också problem med att föröka sig. Dels kan galtens sperma bli dålig och dels kan det vara svårt för ägaren att se när suggorna är brunstiga eftersom djuren är så slöa. Det uppstår också lättare bråk, till följd av värmen.
- Grisarna blir som vi människor, irriterade och söker svalka till varje pris, säger Anders Karlsson.
Men det är inte bara grisarna som behöver ses efter under varma dagar. Smådjuren kan också fara illa, och då framför allt hundarna. Susanne Lindqvist är chefsveterinär på Smådjurskliniken i Uppsala. Hon kan inte nog påpeka risken med att lämna sin hund i bilen.
- Mitt råd är att man inte tar med sig hunden över huvud taget.
Liksom för grisar är det skugga och vatten som gäller. En hund som är för varm blir slö, börjar flämta och får ökad andningsfrekvens. De kan till och med sluta äta och dricka.
- Då får man försöka svalka hunden genom att blöta handdukar och lägga över den. Sedan ska man komma hit med hunden, det kan vara allvarligt, säger Susanne Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!