Värme och vind sätter fart på skörden

Förra veckans regns satte käppar i hjulet för den pågående spannmålsskörden, men värmen har åter satt fart på skördetröskorna.

Stefan Johansson från Östersta gård har bråttom i skördetid och levererar snabbt ett lass torkad vete vid Grillbysilon.

Stefan Johansson från Östersta gård har bråttom i skördetid och levererar snabbt ett lass torkad vete vid Grillbysilon.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-08-28 19:00

Vid Svenska foders silo i Grillby rullade traktorer och lastbilar med spannmål in regelbundet under tisdagen.

– Vi har passerat förra årets totala skörd för länge sedan, då fick vi in omkring 4 000 ton, säger Börje Eketjäll som tidigare varit ansvarig för silon men som pensionär nu jobbar extra. Rekordåret 2016 tog silon emot nästan 19 000 ton.

Börje tar emot en vagnslass torkad vete av Stefan Johansson från Östersta gård i den stora spannmålsladan. Han har bråttom iväg, knappt hälften av gårdens 180 hektar spannmål är kvar att tröska.

– Men det ser väldigt bra ut i år, drygt normalskörd, konstaterar Stefan.

Vid silon i Grillby tar man emot vete, maltkorn, foderkorn, havre, raps och ärter. Vetet ska vidare till Svenska foders anläggning i Oxelösund där det går vidare på export, 30 000 ton fraktas iväg med båt.

Rapsen har en kortare transportväg. Den går via transportrör direkt över till grannfastigheten där företaget Mälardalens rapsförädling förvandlar den till svensk, kallpressad rapsolja.

– Det är bara rapsen som är Kravodlad. Vi har inte utrymme för att ta emot fler sorter, säger Karolina Wesström som är inne på femte säsongen som siloansvarig i Grillby.

Till silon kommer både torkad och otorkad spannmål in. Den torkade lagras i spannmålsladan medan den otorkade går in i siloanläggningen där den torkas ned till cirka 13 procents vattenhalt.

– Regnet i slutet förra veckan förstörde mycket av kvalitén på vetet. Korn och havre påverkas inte lika mycket, säger Karolina Wesström.

Under regndagarna låg vattenhalten på upp mot 22 procent på det som levererades, nu är det nere på 16 till 18 procent.

– Så illa som 1989 är det i alla fall inte. Då tröskade bönderna i regnet, det tog tid och blev dyrt att torka, minns Börje Eketjäll.

Grillbysilon är en gammal anläggning, byggd 1957. Torkningen tar sin tid och vattenhalterna måste mätas för hand. Prover tas även på varje lass av spannmål.

– Proverna analyseras, man får betalt efter kvalitet. Allt spannmål ska även vara spårbart, det är ett led i livsmedelshanteringen, säger Karolina Wesström.

En stor del av spannmålen hämtar Svenska foder på gårdarna, men lantbrukarna levererar även själva till anläggningen.

Claes Göran Andersson från Sneby far in vid silon med traktor och ett lass torkad höstvete.

– Det är perfekt skördeväder nu, men mycket är fortfarande otröskat på åkrarna då regnet satte stopp för skörden. Det är mycket spannmål i år men det gör också att priserna är lägre, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om