Värme och regn räddar sista vallskörden

Årets sista vallskörd pågår och foderbristen ser inte ut att bli lika allvarlig som befarades under torkan i somras.

Vallskörden (hösilage och hö) är dålig för andra året i rad och även nästa års skörd riskerar att bli dålig då föryngringen torkat bort.

Vallskörden (hösilage och hö) är dålig för andra året i rad och även nästa års skörd riskerar att bli dålig då föryngringen torkat bort.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2018-10-01 07:00

Tack vare det regn som kom under sensommaren verkar den andra vallskörden bli bättre än väntat enligt Hushållningssällskapets rapport.

– Läget är under kontroll genom de åtgärder som gjorts, att man ensilerat spannmål för att nyttja som grovfoder, säger Johan Kullsand, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala.

Vallskörden betecknar han ändå som jättedålig i år. Förstaskörden hade bra kvalitet men var liten.

– När värmen kom i juni stannade allt av, det växte ingenting, säger Johan Kullsand.

Efter regnet i början av augusti har vallen dock växt förhållandevis bra.

– Men det är ojämnt, Uppsala och Enköpingsområdet är de mest gynnade, det är sämre mot Stockholmshållet, säger Johan Kullsand

Ett problem är att många djurägare tvingats utfodra med årets skörd då betet inte räckt till.

– Vi uppmanar våra kunder att inventera och analysera fodret så man vet vad man har i lager och kan planera utifrån det, säger Johan Kullsand.

Han upplever att de flesta fått in den mängd grovfoder de behöver, men att kvalitén varierar. Många har även köpt in grovfoder utifrån.

– Värmen och nederbörden under hösten räddade upp mycket. Det är skönt att vi får ett bra avslut på en tokig säsong, säger Johan Kullsand.

Vid Brunsberg Foder och Strö i Grän norr om Enköping kör man andraskörden av vall till hästfoder nu.

– Det är senare än normalt, andraskörden brukar slås i mitten av augusti. Men den började växa först i månadsskiftet juli/augusti, säger Roane Brunsberg.

Skillnaderna i skörd är stora i olika områden, även lokalt.

– Regnet som kom i slutet av juli hade stor betydelse. Kring Grän och vid Spångakorset fick vi runt 50 millimeter, vid Fjärdhundra kom det 80 millimeter och det gjorde stor skillnad. Vi slog i Fjärdhundra i måndags och fick en riktigt skaplig skörd, säger Roane.

Första vallskörden uppskattar hon till ungefär 30 procent av en normalskörd, andra skörden brukar ge omkring 4,5 ton per hektar och man har fått 2-3 ton.

– Kvalitén är ok, vi har inte fått svar på proverna än men det lät som om våra värden var fina, säger Roane.

Men oro för nästa års vallskörd finns på många håll. Insådden har inte klarat torkan och många behåller därför gamla vallar ytterligare något år.

– Vi plöjer inte gammal vall, då har vi inget nytt till nästa år. Men gamla vallar har inte samma skördenivå, säger Roane Brunsberg.

Krisstöd

Den 20 september tog regeringen beslut om krisstöd till torkdrabbade djurbönder.

Det är 400 miljoner kronor som ska gå till lantbrukare med mjölk-, nöt- och fårproduktion, framför allt för att täcka upp för foderbrist som uppstått på grund av torkan.

Enligt Jordbruksverkets är det omkring 13 000 lantbrukare i landet som uppfyller villkoren för att få söka stödet.

Ansökan för stöd öppnar i oktober och enligt planerna ska stödet betalas ut under 2018.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!