Men vårdcentralens ekonomi och eventuella följder har fått Håboinvånare att vända sig till kommunalrådet Agneta Hägglund med oroliga frågor.
– Jag har skrivit till landstinget och uppmanat ansvariga att informera medborgarna om vad som pågår och också att göra en grundlig utvärdering av vilka vårdbehov som finns i Håbo kommun, säger Agneta Hägglund (S) till UNT.
Agneta Hägglund har också fått brevsvar från landstingsrådet Erik Weiman (M), däremot tycker hon inte att landstingsrådet ger några svar på frågor eller besked om att information eller utvärdering ska ske.
– De uppgifter som Weiman lämnar i sitt brev gör varken mig eller övriga medborgare i Håbo mera upplysta, säger Agneta Hägglund.
I brevet säger sig Weiman vara bekymrad över att Håboborna vänder sig till kommunen med frågor om primärvården och att svar ”självfallet ska ges korrekt förutsatt att den frågande hänvisas till rätt instans”. För akuta vårdbehov hänvisar Weiman till landstingets hemsida, sjukvårdsrådgivning och landstingets ledningskontor. Den som söker information om Bålsta vårdcentral via landstingets hemsida länkas vidare till medprobalsta.nu, och där ges upplysningen att ”ägaren (till hemsidan) har inte loggat in på över fyra månader”. Det kan förklara varför den som ringer direktnumret till distriktssköterskorna möts av meddelandet att ”numret inte längre är i bruk”, och telefontiderna för ungdomsmottagningen är inaktuella.
Ringer man växelnumret till vårdcentralen dirigeras man av inspelat röstmeddelande via först sex valmöjligheter, sedan fyra valmöjligheter och till sist två valmöjligheter innan samtalet kopplas bort. Att nå en levande människa går, men först via omvägar.
Heike Nykvist är verksamhetsansvarig på Bålsta vårdcentral. UNT ber om besked om rykten som cirkulerat kring vårdcentralen och den uppenbarligen ansträngda situation den befinner sig i.
– Det är inte sant att vi måste köpa våra mediciner kontant, absolut inte. Vi beställer mediciner vi behöver nu som tidigare, säger Heike Nykvist.
– Vi har fyra läkare på vårdcentralen. Om någon eller några av dem sagt upp sig tänker jag inte gå ut i medierna och tala om. Det är normalt att personal flyttar vidare till andra tjänster, så sker på alla vårdcentraler. När det gäller patienterna är jag ansvarig för att det finns resurser att ta hand om dem, och det finns det, hela tiden, säger Heike Nykvist.
Erik Weiman säger i en kommentar till UNT att rykten om primärvården i Håbo kommun cirkulerar på ett olyckligt sätt, och han uppmanar de som har klagomål på bemötande att vända sig till landstingets patientnämnd, och annars rapportera brister och fel i vården till Socialstyrelsen.
Som UNT tidigare skrivit så upprättade landstingets kansli redan i januari en handlingsplan ”för det icke önskvärda”, om den privatägda vårdcentralen försätts i konkurs.
– Det icke önskvärda är en konkurs, men det är en hypotetisk fråga. Vi vet inte hur en sådan skulle se ut. Det är moderbolaget Medpro Clinic Aps som är ackrediterat som primärvårdsgivare, säger Erik Weiman.
Om det innebär att vårdcentralen, som drivs av ett svenskt dotterbolag som också är det bolag som har alla skulder, kan gå i konkurs men danska Medpro Clinic Aps, som står för ackreditering och hyreskontraktet, kan fortsätta driva verksamheten i annan form, vill Weiman inte uttala sig om.