Region Uppsala är först ut bland landets regioner och landsting med videobesök hos vårdcentralerna som patienten gör via en app i mobilen eller via datorn. Till årsskiftet ska 42 vårdcentraler i länet vara anslutna till systemet.
Läs mer: Vårdcentralen tar upp kampen med nätläkarna
– Vårt mål och det politiska uppdraget är att alla vårdcentraler i länet ska ha den tekniska lösningen installerad till årsskiftet, sen är det upp till varje verksamhet hur man nyttjar tjänsten, säger Anna Wollin, projektledare vid Region Uppsala.
I Enköping är alla privata vårdcentraler redan anslutna. Husläkarcentrum vid lasarettet och vårdcentralen i Örsundsbro startar i december.
– Det är en handfull vårdcentraler kvar men alla ska vara anslutna till årsskiftet, säger Anna Wollin.
Robert Olsson, verksamhetschef vid Husläkarcentrum och Fjärdhundra vårdcentral är försiktigt positiv till den nya tjänsten.
– Vi kommer att vara lite försiktiga initialt, vi vill säkerställa att de som behöver ett fysiskt besök verkligen får det så att man inte väljer appen för att det är enklare. Det kan finnas risker för exempelvis äldre personer eller de som har svårt med språket, och vad går att visa på en video för en säker bedömning? säger han.
Vid vissa tillfällen tror han dock att videobesöken kan vara bra.
– Vid psykisk ohälsa, när man behöver prata med någon och se ansiktet på den, då tycker jag att det känns bra, säger Robert Olsson.
Eftersom patienten behöver skaffa en app är videobesök något man även kan diskutera vid ett första fysiskt besök.
– Nu ska vi få information om hur tekniken fungerar och sen räknar vi med att ta de första videobesöken i mitten av december, säger Robert Olsson.
Tjänsten går inte att jämföra med de vårdappar som redan finns, exempelvis Kry och Min doktor.
– Systemet är helt integrerat med journalsystemet som är vårt arbetsverktyg och vi garanterar en bibehållen patientsäkerhet och kvalitet. Det vi erbjuder är likställigt med ett fysiskt besök och legitimerad vårdpersonal gör en första bedömning om videobesök är det lämpligaste eller om det krävs ett fysiskt besök, säger Anna Wollin.
Tanken är även att tjänsten ska kunna utvecklas vidare med exempelvis samtal mellan flera personer, patient, vårdpersonal och en tolk, specialistvård eller samtal mellan regionvården och den kommunala vården. Nu tittar man även på om andra förvaltningar, Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett, kan nyttja tekniken.
– Det finns inga begränsningar av profession, det är upp till verksamheten att bedöma när och hur videobesök lämpar sig, säger Anna Wollin.