"Vår kunskap efterfrågas inte"

Varför har ingen frågat oss? undrar personalen vid Ena energi som fram till nu valt att inte offentligt gå ut med åsikter om den tilltänkta försäljningen av kraftvärmeverket.

"För oss är det obegripligt att vi aldrig blivit tillfrågade om hur vi ser på en framtida utveckling av Ena energi", säger personalen på kräftvärmeverket till EP.

"För oss är det obegripligt att vi aldrig blivit tillfrågade om hur vi ser på en framtida utveckling av Ena energi", säger personalen på kräftvärmeverket till EP.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2018-06-07 16:00

Veckan innan den avgörande omröstningen i kommunfullmäktige fick EP träffa en grupp anställda som tröttnat på att höra och läsa argument för försäljning som de anser är illa underbyggda och i vissa fall direkt felaktiga. De har begärt att få vara anonyma eftersom framtida ägarskap är oklart.

– Vi kan den här anläggningen och vi känner till hur värme- och kraftvärmebranschen utvecklas eftersom vi har kontinuerliga kontakter med branschorganisationer och högskolor. För oss är det obegripligt att vi aldrig blivit tillfrågade om hur vi ser på en framtida utveckling av Ena energi, säger en av dem.

Att uppdraget i stället gick till ett företag som personalen anser visade sig ha mycket små kunskaper om kraftvärmeproduktion, tycker de är anmärkningsvärt.

De finner det också märkligt att politikerna tycks ha så lite kunskap om kraftvärmeverkets historia samtidigt som de refererar till historiska ekonomiska siffror:

– När det talas om fem miljoner i förlust under de senaste tio åren väljer politikerna att förhålla sig okunniga till kraftvärmeverkets historia där det länge var självkostnadspris till kunderna som var målet för verksamheten. De senaste åren har ägardirektiven ändrats, självkostnadspris gäller inte längre.

Men personalen påpekar också att Ena energi under de senaste dryga fem åren investerat omkring 200 miljoner kronor i anläggningen för att förlänga dess livstid och för att klara övergången till returträ som bränsle:

– Det är investeringar som klarats utan att lån tagits upp. Det säger en hel del om kraftvärmeverkets ekonomiska kapacitet tycker vi.

Som flera andra också har framfört i debatten säger även personalen att det inte är sant att pannan är slut senast 2030.

– Livslängdsanalyser av pannor görs aldrig för mer än 15 år framåt och den som gjordes 2017 klarade vi galant. Med rätt underhåll finns inget som hindrar att den håller väldigt länge, det finns pannor som byggdes på 1950- 60-talen som ännu är i drift.

De framhåller också att man inte kan tala om ”pannan” eftersom det är totalt sex pannor samt en turbin, värmeväxlare, fläktar, ställverk och annan utrustning, en komplex verksamhet som sammantaget gör produktionen av värme stabil.

– Sammanfattningsvis har vi stor erfarenhet och mycket kunskap som inte efterfrågats, vi har effektiviserat verksamheten och underhållit byggnader och inventarier. I stället för att negligeras borde vi vara en modell för kommunens verksamhet, avslutar en av deltagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!