Välkommen nyordning i officersutbildningen

De nya officersutbildningarna inom försvaret är en välkommen utveckling för major Jörgen Hallström, utbildningschef vid Ledningsskolan, Ledningsregementet i Enköping, och major Thorbjörn Sikh, chef för den nystartade specialistofficersutbildningen vid Ledningsskolan.

Enköping2007-09-08 00:01
- De nya utbildningarna är en del i förändringen från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar, och ska, hoppas vi, klara personalförsörjningen såväl till insatsförbanden som till de utbildande förbanden, säger Jörgen Hallström.
Specialistkompetens behövs inom många olika områden i ett alltmer tekniskt avancerat försvar, men att vara specialintresserad och -kunnig inom ett område, behöver inte innebära att man vill ägna tre år åt högskolestudier för att därmed kunna bli högre officer.
- Men det är viktigt att komma ihåg att de här två kategorierna av officerare, med taktisk-operativ respektive specialistinriktning kompletterar varandra när uppgifter ska lösas, säger Thorbjörn Sikh med eftertryck.

Vid Ledningsskolan ger man dels kurser som ingår i den grundläggande officersutbildningen, men också ett stort antal yrkes- och befattningskurser. De senare är vidareutbildningar inom ledningssystem och informationsoperationer, och de som gått någon av officersutbildningarna förutsätts bygga på sina kunskaper genom sådana kurser.

Specialistofficersutbildningen är upplagd kring tematiska studier, där teori och föreläsningar varvas med syntesövningar där teorin testas i praktiken. Förutom ledningssystem- och telekrigsutbildning ingår också ledarskapsutbildning och en sju veckor lång fördjupning och tillämpning av tidigare kurser då eleverna är ute på de förband där de senare kommer att tjänstgöra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om