Ordförande för LRF Mälardalen, Per Pettersson, har haft ett intensivt första år på sin post med en ny regionchef, själv ny som ordförande och kontorets flytt från Enköping till Uppsala.
– Det har inte varit friktionsfritt. Men styrelsen är erfaren och bra och valberedningen är duktig, säger Per Pettersson.
För det kommande året hoppas han mycket på livsmedelsstrategin som ger organisationen ett redskap som motparten, myndigheterna, känner till och förstår.
– Nu får vi nöta på envist och driva frågan tills vi får en ändring, säger Per Pettersson.
Valberedningens ordförande, Roberth Kihlin, konstaterade att styrelsen fungerat väldigt bra under året. Han får medhåll av styrelseledamoten Catharina Rudolphson från Bjelkesta.
– Vi har bra diskussioner, högt i tak och vi respekterar varandras åsikter. Vi har hittat formen och har ett stabilt arbete i styrelsen, säger hon.
Mycket arbete har under året lagts på kommungrupperna som bland annat fått utbildning för att kunna påverka politikerna lokalt i organisationens frågor.
Bara ett nyval gjordes till styrelsen efter avgående Martin Magnusson. Christina Birger från Vallentuna valdes på två år. Hon är utbildad växtodlingsrådgivare och driver en gård med vallfoder och jordgubbsodling, hennes hjärtefråga är svensk mat.
Arton motioner och sju skrivelser behandlades under stämman. Livliga diskussioner uppstod, bland annat gällande motionen om att EU-stöd inte ska utgå för mark som ligger i träda. Regionförbundsstyrelsen ville avslå motionen då man anser att ytterligare detaljreglering riskerar att öka administrationen. Många ville dock gå vidare med frågan i någon form då man ansåg att stöd inte ska utgå till mark som inte är i produktion och stämman beslutade att motionen ska omarbetas till en skrivelse med samma intention som motionen.
Andra motioner berörde bland annat avvecklingen av det markbundna nätet, råttbekämpning, viltskador och långa handläggningstider inom Jordbruksverket.
Gästtalare var Jan Ehrensvärd, ledamot i riksförbundsstyrelsen. Han talade bland annat om vikten av att som lantbruksföretag anpassa sig till en ny och mer komplex marknad som också ger spännande möjligheter.
– Det var roligt att höra vad vi kan, och hur vi ska tänka nytt och modernt, var en spontan reaktion bland deltagarna i stämman.
LRF:s hedersutmärkelse silvernålen gick i år till Erik Brate, Nils-Åke Johansson, Martin Magnusson, Sune Johansson, Gustaf Berglund och Hans Holmsten för omfattande och oegennyttigt arbete inom LRF. Till årets lokalavdelning utsågs Tuna-Staby LRF som driver ett mycket aktivt lokalt arbete med stort engagemang.