Utställning om Disneykompositör

På Enköpings museum julstökas det just nu. Ty på söndag öppnas sommarens utställning på museet. Nej, tomten kommer inte nu.

Museichefen Bengt Svensson och antikvarie Stina Flink färdigställer uställning om kompositören Leigh Harline.

Museichefen Bengt Svensson och antikvarie Stina Flink färdigställer uställning om kompositören Leigh Harline.

Foto:

Enköping2007-05-31 00:01
Däremot två äldre damer från Los Angeles, Gretchen H Anderson och Karen H Adams. De skall inviga en utställning som nog får räknas som den hittills mest udda i muséets historia.
Utställningen kallas "Från Härfsta till Hollywood - en resa till Stjärnan i det blå". I centrum står ett litet soldattorp i Simtuna och en berömd amerikansk kompositör, vad nu de kan ha gemensamt.

Byn Härfsta i Simtuna socken och Hollywood börjar båda på H. Men de har mer gemesamt än så. Ty från Simtuna härstammar Leigh Harline, känd amerikansk kompositör. Varje julafton sitter ett antal miljoner svenskar och lyssnar när Bengt Feldreich sjunger hans komposition Ser du Stjärnan i det blå (When you wish upon a star).
Från Härfsta utvandrade Leighs föräldrar, den indelte soldaten Carl Härlin och hans hustru Johanna Matilda 1891. De hade blivit frälsta mormoner och lockades till Salt Lake City, mormonstaden i Utah.

Paret fick 13 barn, de fyra äldsta födda i Simtuna. Man ändrade efternamnet till Harline. Det yngsta var Leigh, född 1907, synnerligen musikalisk och på 20-talet begav han sig till Hollywood. Där kom han i kontakt med Walt Disney som anställde honom som kompositör till sina tecknade filmer. Leigh fick förtroende att komponera musiken till bland annat Pinochio, Snövit, och de Sju Dvärgarna samt till Musse Pigg-filmerna. För musiken till Pinochio fick Leigh Harline 1940 två Oscars för bästa musik.

Men hur fick Enköpings museum nys om detta? Ja, den historien är om möjligt ännu märkligare. Museichefen Bengt Svenssons sambo Annika Hedermo från Simtuna härstammar också från en släkt med namnet Härlin. Under ett besök 2004 på Ellis Island, immigrantön i New York, stod hon vid en dator där man kunde söka efter svenska immigranter. Hon slog lite på måfå utan större ambitioner att lyckas. Då knackar kvinnan närmast bakom henne i datorkön, en amerikanska, på axeln och frågar om hon kunde hjälpa.

När Annika uppgav att hon sökte efter namnet Härlin berättade den amerikanska kvinnan att hennes mans farfars far, kompositörens far, utvandrat från Simtuna och hette Härlin. Han hade också varit indelt soldat och flyttade in i torpet i Härfsta när en annan soldat, Annikas farmors far flyttade därifrån. De båda kvinnorna är inte släkt eftersom namnet Härlin var knutet till torpet, inte till släkten.
Ett något slumpartat sammanträffande ändå. En chans på miljarden.

På utställningen har man bland annat skapat ett hörn där en svensk familj sitter och tittar på TV på julafton och lyssnar på den simtunabördige kompositörens melodier. På bordet står glögg och pepparkakor.
På söndag inviger Leigh Harlines båda döttrar, bägge i 70-årsåldern, utställningen om denna okända emigranthistoria, där verkligheten tillsammans med slumpen står för manuset.
Det kan man kalla att sluta en cirkel. Nästan värt en Oscar det också!
Kanske hinns det under sverigevisiten med ett besök i Härfsta, där det lilla soldattorpet dock är rivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om