Utopi flytta Ena energi anser förste vd:n

”Sårande och galet” är ord som Hans Österberg, Ena energis förste vd, väljer när han beskriver sina känslor inför de planer på försäljning av bolaget som nu torgförs i Enköping.

Hans Österberg var förste vd:n för Ena Energi och byggde upp först värme- och sedan kraftvärmeverket under sina 26 år i ledningen.

Hans Österberg var förste vd:n för Ena Energi och byggde upp först värme- och sedan kraftvärmeverket under sina 26 år i ledningen.

Foto: Lotta Lille

Enköping2018-05-12 12:00

Hans Österberg ägnade 26 år av sitt yrkesliv åt uppbyggnaden av det som först var ett värmeverk och sorterade under kommunens gatukontor men som efter två år 1972 blev ett helägt kommunalt bolag. På 1990-talet byggdes värmeverket ut till det kraftvärmeverk det är i dag, en utbyggnad som samfinansierades med Mälarenergi i Västerås. När kraftvärmeverket varit i drift två år valde Hans Österberg 1996 att gå i pension.

– Det är sorgligt att kommunen nu verkar vilja avhända sig en verksamhet som prisats såväl nationellt som internationellt. Ena energi är något att vara stolt över, ett bolag att visa upp för delegationer från andra länder, säger Hans Österberg.

Han understryker att värme- och senare kraftvärmeverket inte drevs med målsättningen att ge vinster till ägarna:

– Pengarna gick runt i bolaget, vilket var meningen. Kommunen fick 10 procents utdelning på insatt kapital, 100 000 kronor årligen under min tid som vd, säger Hans Österberg.

I dag får närmare 90 procent av Enköpingsborna sin värme från Ena energi och att flytta kraftvärmeverket ser Hans Österberg som närmast utopiskt:

– Det placerades i hamnen bland annat för att klara specialvärmeleveranser till siloanläggningarna för spannmålstorkning och för viss samverkan med reningsverket.

– Platsen är inte idealisk, vi pålade 50 meter ner genom leran, men att flytta hela den operativa anläggningen, turbin och pannor, lager och hela infrastrukturen, ser jag som ekonomiskt orealistiskt.

Hans Österberg ser inte att platsen är bättre för bostäder:

– Pålning kommer att krävas för bostäder också, men först ska hela området rensas och saneras efter Ena energi. Att ån skulle locka för vattennära bostadsobjekt har jag svårt att tro, däremot kommer det att krävas åtgärder mot översvämningar.

Hans Österberg är naturligtvis som den som byggde upp Ena energi känslomässigt berörd av att verksamheten nu, som han ser det, hotas. Men hans argumentation följer ekonomiska och miljöinriktade linjer:

– Vi har ett biobränsleeldat, miljöoptimalt kraftvärmeverk som väckt berättigad uppmärksamhet i många läger och länder. Att det ligger i hamnen har historiska orsaker, men att det finns just där och de konsekvenser det för med sig, ger också Enköpingsborna ärligt besked om varifrån värmen i deras bostäder kommer.

Ena energis framtid

Enköpings kommunfullmäktige beslutade i december 2017 att gå vidare med försäljningsspåret för kraftvärmeverket Ena energi. Beslutet innebär att förhandlingar förs med presumtiva köpare, och ett avtalsförslag kommer att presenteras för fullmäktige i juni. Ett villkor för ett säljavtal är att kraftvärmeverket flyttas. Fullmäktige kan i juni anta eller förkasta avtalsförslaget.

Kraftvärmeverket ligger i ett område som i förslaget till fördjupad översiktsplan anges bör följa samma omvandlingsprinciper som Kryddgården (området innanför Östra Ringgatan-Ågatan-Kaptensgatan-Torggatan samt Möbel- och Hälsohustomten). Där ska finnas bostäder med inslag av handel och icke-störande verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!