Utmaning kantad av framtidshopp

Undersköterskebristen i landet är utbredd. Situationen i Enköping och Håbo är utmanande men det finns hopp.

Utmaning. Få sökande, falnade intresse och outbildad personal är alla olika aspekter av undersköterskebristen. Men i Enköping och Håbo arbetar man aktivt för att vända trenden.

Utmaning. Få sökande, falnade intresse och outbildad personal är alla olika aspekter av undersköterskebristen. Men i Enköping och Håbo arbetar man aktivt för att vända trenden.

Foto: Anders Forngren

Enköping2017-05-30 13:00

Upsala Nya Tidning har tidigare rapporterat om situationen i Tierp där det saknas sökande till utannonserade tjänster och till sommarvikariaten har man varit tvungen att ta in outbildad personal. Situationen är inte lika alarmerande i Enköping och Håbo.

– Det är ständigt en utmaning då vi söker 50-60 medarbetare som semestervikarier, säger Raija Honkanen, ansvarig chef vid socialförvaltningen i Håbo. Hon tillträdde sin tjänst 2014 och berättar att man trots allt lyckats bättre än tidigare år.

Elenor Rosengren har sedan september förra året varit ansvarig för rekryteringen i Håbo. Hon delar Raija Honkanens bild.

– Det är drygt 100 som har sökt sig till våra olika verksamheter och många har fått jobb, säger hon, men är noga med att poängtera att det är ett ständigt pågående jobb att uppmuntra folk till att söka.

Nya rekryteringsvägar inkluderar sociala medier för att nå en bredare målgrupp.

– Vi har använt oss av Facebook för att försöka nå unga och rekryterat mer offensivt – vi kommer till de sökande.

Något svårare har det varit i Enköping där kommunen visserligen har sökande till fasta tjänster men svårare att få in sommarvikarier

– Vissa enheter saknar ännu vikarier. Svårast har det varit att rekrytera till landsbygden då folk inte alltid har körkort, säger Maria Palm, verksamhetsområdeschef vid kommunen och berättar om kommunens viktiga ungdomar.

– Många kommer från gymnasiet och vill pröva på arbetet. De är värdefulla men samtidigt behövs det fortfarande personal med mer erfarenhet och utbildning.

Även de privata verksamheterna sitter i samma situation.

– Vi tar in många ungdomar men det har blivit svårare att rekrytera, säger Monica Landén, verksamhetschef vid Orion omvårdnad, som förutom pensionsavgångar tror att det falnande intresset för yrket är en anledningarna till svårigheterna.

– Det är tråkigt för det är en jättebra grund att stå på.

Hennes analys stämmer överrens med antagningen till vård- och omsorgsprogrammet på Westerlundska gymnasiet. Där går det idag 33 elever på programmet – för sex år sedan var det 73 elever.

Nya rekryteringsmöjligheter har växt fram men hinner inte tas i bruk till sommaren. Vård- och omsorgscollege leder projektet KIVO-C som fortfarande är i sin uppstartningsfas. Projektet syftar till att ge språkstöd på arbetsplatser och på så sätt erbjuda en bredare rekrytering och ta tillvara på utlandsfödda personers kompetens.

– Just nu utbildar vi ett 40-tal handledare i Enköping, där det finns väldigt goda förutsättningar för att underlätta för nya arbetssökande, säger projektledare Louise Jacobsson som hoppas att man snart kan börja rekrytera arbetssökande.

Fakta

Komvux i Enköping erbjuder en yrkesförberedande utbildning till undersköterska. Kursen är på ett och ett halvt år med start i april och oktober varje år. Idag läser cirka 70 personer genom komvux – en siffra som varit konstant de senaste åren.

KVIO-C är ett projekt som startades i augusti 2017 och drivs av Vård- och omsorgscollege med huvudsäte i Uppsala. Projektet är finansierat av Europeiska Socialfonden och pågår fram till juli 2019. Projektet ska fungera språkstödjande och utveckla strukturer och metoder för att möjliggöra en breddad rekrytering inom vård och omsorg och ta tillvara på utlandsfödda personers kompetens. I Enköping utbildas idag ett 40-tal handledare och sju språkombud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om