Uppsala län klarar målen för lövskog

De viktiga lövträden är för få i stora delar av landet konstaterar Skogsstyrelsen som nu vill se kraftfulla åtgärder i landets älgförvaltningsområden.

Norr om Mälaren uppfyller älgförvaltningsområdena målen med andel lövträd i skogen men i södra och delar av norra Sverige gör man det inte och Skogsstyrelsen vill se åtgärder.

Norr om Mälaren uppfyller älgförvaltningsområdena målen med andel lövträd i skogen men i södra och delar av norra Sverige gör man det inte och Skogsstyrelsen vill se åtgärder.

Foto: Skogsstyrelsen

Enköping2019-02-06 06:00

I Uppsala län och närliggande län norr om Mälaren når älgförvaltningsområdena de mål som Skogsstyrelsen har satt upp för mängden lövträd i äldre skog.

Men det är bara 56 av landets 144 älgförvaltningsområden som når det målet. 60 procent missar det enligt Skogsstyrelsens uppföljning av de nya målen, vilket bland annat kan leda till att betesskadorna i skogen ökar och mångfalden i naturen minskar.

– Det här är den första uppföljning som gjorts efter de nya målen och den visar tydligt att det krävs kraftfulla åtgärder. De här trädslagen behöver öka i skogslandskapet, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har nu tillsammans presenterat nya gemensamma mål för mängden av lövträd. Minst tio vuxna lövträd ska finnas per hektar där de förekommer naturligt i äldre skog.

Framför allt är det rönn, asp, sälg och ek som är viktiga, både för mångfalden och som foder för älg och hjortdjur. Finns det tillräckligt med lövträd minskar betesskadorna på tall vilka varje år orsakar ekonomiska förluster i miljonklassen för skogsägare.

– Jägarna har ett ansvar att reglera viltet så att hjortdjuren inte blir för många. Samtidigt har skogsbruket ett ansvar att både bereda plats och att lämna tillräckligt många av dessa lövträd vid röjning och gallring. Gemensamt fokus och gemensamma krafter behövs för att nå målet, säger Christer Kalén.

De nya målen ska följas upp årligen av Naturvårdsverket med start 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!