Enköpings-Posten har pratat med ett stort antal fordringsägare om hur de ser på konkursen och hur den påverkar deras verksamhet.
I den här artikeln väljer vi att inte namnge fordringsägarna på grund av deras utsatta situation i samband med konkursen samt efterdyningarna av den.
– Det här är en beställarmarknad och jag kan komma att behöva jobba med de här personerna igen, säger en företagare som vill vara anonym.
Hos flera fordringsägare är känslorna upprörda.
– Man kan sammanfatta detta med två ord och det är att det är för jävligt, säger en företagare.
För flera företag är konkursen ett hårt slag och de pengar de går miste om i konkursen är skillnaden på om deras verksamhet går med plus eller minus.
– Det är tufft, men det är bara att bita ihop och försöka att ta sig igenom det här och hålla igång verksamheten, förklarar en företagare.
En företagsrepresentant som EP pratat med och vars företag har relativt stora fordringar på konkursboet konstaterar att byggbranschen börjar bli tuffare med allt fler företag som hamnar på obestånd och går i konkurs.
– Vi tycker att vi har bra rutiner för vilka vi ska göra affärer med, men i bland blir det fel. Nu bevakar vi konkursen och ser vilka möjligheter vi har att få tillbaka några pengar.
En annan företagare förklarar att man gjort affärer med de konkursade bolagen under en längre tid.
– Vi har varit noga med att få betalt och under perioder när de haft för stora skulder till oss har de inte fått ut några varor. Det har nog gjort att vi klarat oss undan ganska bra jämfört med många andra, säger företagaren och fortsätter:
– Deras sätt att göra affärer skapar problem för alla oss som vill vara seriösa och göra rätt för oss mot andra företag och myndigheter.
Några misstankar om brott finns inte i dag i samband med konkurserna. Inte heller har någon åklagare inlett någon förundersökning om brott.
I samband med edgångssammanträdet förklarade konkursförvaltaren Peter Roth att förvaltarberättelsen ska vara klar till sommaren. I den kommer Roth att behandla orsakerna till konkursen.
– Den kommer att ge svar på vad som lett fram till den här konkursen och om det finns några ekonomiska oegentligheter, säger Peter Roth.
En företagare undrar hur ett företag med en omsättning på runt 80 miljoner kronor kan ha drygt 80 miljoner kronor i skulder när det går i konkurs.
– Det ska bli intressant att få läsa förvaltarberättelsen och se vad den säger när det gäller revisorernas arbete och eventuella ekonomiska oegentligheter.