Upplandshjälp till stormdrabbade

S 1 i Enköping bidrar med närmare 200 personer i arbetet för att på olika sätt hjälpa dem som drabbats av stormen över södra Sverige för en vecka sedan. Redan i onsdags sände signalregementet de första grupperna av värnpliktiga, officerare och civilanställda till Växjö.

Enköping2005-01-17 00:00
Huvuduppgiften för S 1 är att upprätta tillfälliga teleförbindelser och ordna nödtelefoner.
Förutom att ordna teleförbindelser via radiolänkar och satellit har regementet också tagit med sig elverk som hjälper myndigheter, institutioner och andra att klara strömförsörjningen under de pågående röjnings- och reparationsarbetena.
— Tusentals abonnenter har fått tillbaka sina telefonförbindelser med hjälp av de ersättningsförbindeler som S 1 byggt med fibertråd eller radiolänkar mellan Telias växlingsstationer och mobiltelefonbasstationer i området. De tidigare förbindelserna förstördes i stormen, säger S 1:s informationschef Ulf K Rask. Han åkte på söndagen ned till Kronobergs län där merparten av S 1:s insatsstyrkor finns.
— Nödtelefoner för allmänheten, som ett slags telefonkiosker, har satts upp på platser där det beräknats ta minst en vecka innan ordinarie telefonnät kan fungera igen.

Övning blev skarp insats
De värnpliktiga på S 1 skulle denna vecka ha haft en fältövning i att upprätta samband och förbindelser, med stormen blev övningen i stället en insats i skarpt läge. Tiden för insatsen i Kronobergs län har också förlängts. Från början var det sagt att militären skulle bli kvar till och med 19 januari, datumet har nu flyttats fram till 24 januari.
Insatsledare för mannarna från S 1 är major Mikael Holmgren som också ingår i insatsstaben som leds av Södra militärdistriktet. Två officerare från S 1 har också tagits in i Kronobergs länsstyrelses insatsledning för att förstärka ledningsgruppen.

Många uppgifter
Sammanlagt har försvaret omkring 1 000 personer, merparten värnpliktiga, som arbetar med stödinsatser eller är beredda att gå in med kort varsel, i de stormdrabbade områdena. Röjningsarbete, hjälp med evakueringar, upprättande av värmestugor, stöd med reservelkraft, transporter bland annat av vatten till jordbruk och upprättande av kommunikationer och samband är huvuduppgifterna för försvarsgrupperna.
Även hemvärnet och försvarets frivilligorganisationer medverkar i arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om