Upplands silor ska stängas

Lantmännens utredning med arbetsnamnet Blåljus om framtida siloanläggningar i Sverige presenterades på torsdagen. Den visade sig innebära rödljus för samtliga siloanläggningar inom UNT:s spridningsområde.

Enköping2006-01-27 00:00
Anläggningarna i Balingsta och Enköping kommer att läggas ned redan före skörden i år, 2006.
Före skörden 2007 ska sedan silorna i Norrtälje, Tierp och Fjärdhundra stängas, liksom de i Alunda, Vendel och Vidbo.
Silorna i Uppsala, Kalmarsand och Sala kommer att behållas som så kallade strategiska övergångsanläggningar under två till fyra år, därefter ska även de stängas.
— Vi gör det här för att spara pengar som sedan kommer att gå tillbaka till odlarna i form av högre priser för spannmålen. Besparingen blir 125 miljoner kronor, och det beräknas ge 10 öre mer per kilo spannmål till odlarna, sade chefen för Lantmännens spannmålsdivision, Mikael Jeppsson, på torsdagen.
I stället för att leverera spannmålen till silor för mellanlagring är Lantmännens mål att odlarna ska leverera sitt spannmål direkt från gården till användarna exempelvis kvarnar.
— Redan idag går en dryg tredjedel av den spannmål vi köper in direkt till användarna. Och andelen spannmål som levereras till de anläggningar som kommer att stängas inom de närmaste två åren sjönk med 25 procent redan mellan år 2004 och år 2005, så trenden att inte gå via silor är mycket tydlig, sade Mikael Jeppsson.

Lantmännen har under de senaste åren propagerat hårt för att lantbrukare som inte kan torka och lagra sin spannmål hemma på gårdarna ska använda sig av så kallad skophämtning vid skörden, det vill säga beställa hem lastbilar som hämtar spannmålen från plattor på gårdarna och kör den till användarna. Det är en del i utvecklingen mot att göra gårdshämtning för direktleverans till användare till den huvudsakliga modellen för hantering av spannmål.
Lantmännen har informerat om kommande förändringar vid 20 möten som redan hållits runt om i Sverige, och kommer nu att genomföra ytterligare möten.

Fotnot. De siloanläggningar som beslutats bli kvar i Sverige är de i Alstad (Skåne), Djurön/Norrköping, Falkenberg, Helsingborg, klintehamn, Kumla, Köping Norsa, Lidköping, Malmö, Skänninge, Södertälje, Uddevalla, Västerås, Ystad och Åhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om