Uppfödare vill ändra lagen
Är det bättre att bedöva en kanin inför slakt med ett slag i huvudet med en klubba än med en bultpistol? Det är en fråga som Svea hovrätt kan komma att få fundera över så småningom.
Gösta Johnsson driver Vreta kaningård utanför Enköping. Han dömdes för brott mot djurskyddslagen när han klubbade dem medvetslösa före avblodning, men anser att det vore djurplågeri att följa de föreskrifter för bedövning av kaniner som Djurskyddsmyndigheten utfärdat.
Foto: Lotta Lille
Det är också Gösta Johnsson som sitter på de anklagades bänk i hovrätten efter att ha överklagat Enköpings tingsrätts dom mot honom i maj i år. Han dömdes för brott mot djurskyddslagen till 30 dagsböter. Han hade klubbat sina kaniner medvetslösa.
Ska skonas från lidande
Enligt lagen och de EU-direktiv den bygger på ska djur när de slaktas skonas från onödigt obehag och lidande. I Sverige har lagen följts upp med föreskrifter från Djurskyddsmyndigheten.
Och enligt föreskrifterna får kaniner inte klubbas medvetslösa innan de avblodas och därmed dör, de ska bedövas med bultpistol, kulvapen eller elektricitet.
Eller med slag i huvudet, men då bara om kaninen avlivas för privat bruk, eller för att mata rovlevande djur med.
Så kaninuppfödare, som slaktar och säljer köttet, får inte slå djuren medvetslösa med en klubba innan avlivning.
Klubbning effektivast
Gösta Johnsson hävdar bestämt, med stöd av andra kaninproducenter i Sverige, att det mest djurvänliga, det som stressar djuren minst och det som ger minst felprocent, det vill säga missar så att kaninen inte omedelbart blir medvetslös, är just klubbning:
- Det tar bara några sekunder för mig att klubba en kanin. Med bultpistolen är felprocenten betydligt högre, proceduren tar längre tid och risken för felträff blir högre när kaninen blir stressad. En miss betyder en skadad och mycket rädd kanin som ändå måste klubbas, säger Gösta Johnsson.
Risken att missa ett slag med klubba ligger på tre procent, med bultpistolen är felprocenten omkring 30, enligt de kontroller han gjort i sin egen verksamhet
Nyttigt kött
Han och föreningen vill ha en ändring av Djurskyddsmyndighetens föreskrifter så att det blir tillåtet att bedöva kaniner med klubba även för avsalu från mindre slakterier. Upp till 10 000 kaniner per år är föreningens förslag. På Vreta kaningårds slakteri slaktas totalt omkring 2 500 kaniner per år vilket gör det till Sveriges största. Det finns fem godkända kaninslakterier i Sverige.
— De gällande föreskrifterna leder till djurplågeri, och det vill vi inte hålla på med. Uppfödningen sker i små enheter, köttet är nyttigt och fritt från smitta och efterfrågan ökar. Kaninproduktion borde stödjas i stället för att motarbetas.
Hans bestämda uppfattning är att Djurskyddsmyndighetens föreskrifter, och ovilja att ändra dem, är en del av den kampanj mot kaninproduktion som han säger att Djurens Rätt och liknande organisationer bedriver.
- Jag kan inte förstå det på annat sätt. Men jag hoppas naturligtvis att hovrätten ska ha större förståelse för mitt och andra kaninproducenters perspektiv. Och jag hoppas också att vi ska få fram kontrollerade, vetenskapliga undersökningar som belägger hur olika bedövningsmetoder verkar och påverkar kaniner. Vi som arbetar med kaninslakt ser det ju i vår verksamhet men det räknas tydligen inte. Och Djurskyddsmyndigheten har inte visat något intresse för att initiera sådan forskning, säger Gösta Johnsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!