Unikt samarbete uppmärksammas nationellt

Samarbetet mellan Enköpings kommun och polisen fortsätter, för en ökad trygghet för Enköpingsborna.

Utbildningsnivån är hög i vissa socialt utsatta områden men arbetslösheten är också hög, vilket är en fråga som kommunen bör fundera vidare på enligt utredningen.

Utbildningsnivån är hög i vissa socialt utsatta områden men arbetslösheten är också hög, vilket är en fråga som kommunen bör fundera vidare på enligt utredningen.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Enköping2019-02-18 06:00

Ett nytt samverkansavtal mellan kommunen och polisen är klart efter att det tidigare avtalet gick ut vid årsskiftet.

– Det finns stora skillnader i det nya avtalet, bland annat skrivs det in att vi ska värna de upparbetade strukturerna så de ligger fast vid en eventuell omorganisation, exempelvis medborgarlöften och brottsförebyggande råd. Det är många års arbete som ligger bakom det och garanterar ett framgångsrikt sätt att arbeta, säger Carl Gynne, brotts- och drogförebyggare Enköpings kommun.

Tillitsbegreppet är även tydligare i det nya avtalet, en viktig del i det förebyggande arbetet.

– Om medborgarna inte har förtroende för att ett bra arbete görs kommer de inte anmäla händelser till polis och myndigheter, det blir en destruktiv spiral, säger Carl Gynne.

Den sociala kompass för Enköpings kommun som nyligen presenterats är en viktig grund till avtalet. Det är en utredning där olika områden av kommunen beskrivs detaljerat, bland annat gällande invånarnas socioekonomiska förhållanden, utbildning, inkomst, arbete, hälsa och bostadssituation.

Syftet med kompassen är att få en bättre totalanalys av nuläget för kommuninvånarna.

– Vi ser att Enköping till stora delar är en bra kommun att växa upp i och de områden som är sämre här har inte lika dålig situation som utanförskapsområden i andra kommuner i regionen, säger Carl Gynne.

Utredningen har gett en hel del ny och viktig information, som exempelvis att utbildningsnivån inte har så stor betydelse för möjligheterna att få jobb här.

– Nio av tio får jobb i Enköping trots att de har en lägre utbildningsnivå än andra jämförbara städer. Men det är ojämnt fördelat, i socialt utsatta områden är arbetslösheten hög trots att man där har hög utbildningsnivå. Det är en otroligt viktig fråga för kommunen att fundera vidare på, säger Carl Gynne.

Polisen har gjort motsvarande analys av brott och de båda analyserna ligger nu till grund för samverkansavtalet mellan kommunen och polisen där prioriteringsområden fastställts.

– Analyserna bygger på samma strukturer och det gör att vi får ett instrument för att jämföra resultaten. Vi får ett mer relevant underlag för vilka frågor vi tillsammans ska prioritera, säger Carl Gynne.

Samarbetet mellan kommunen och den lokala polisen är unikt och har uppmärksammats över landet. I april är kommunen inbjuden att föreläsa om arbetet vid en nordisk BRÅ-konferens i Göteborg.

–­ Det är smickrande och jätteroligt, det är den största konferensen i Norden inom brottsförebyggande arbete, säger Carl Gynne.

Den sociala kompassen

Några slutsatser i rapporten:

Jämfört med andra kommuner har Enköping en socioekonomiskt gynnsam situation och en stark demografisk tillväxt.

Skillnaderna mellan olika bostadsområden inom kommunen är dock stora och vissa områden har större utsatthet med högre arbetslöshet och ohälsa.

Vissa områden har även en skev ålders- och könsfördelning samt hög andel ensamstående föräldrar. En situation som bör utredas närmare.

Utbildningsnivå och förvärvsgrad är inte alltid kopplade till varandra. Vissa grupper har hög utbildning men har ändå svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Valdeltagandet följer tydligt den socioekonomiska situationen, vilket kan vara ett tecken på bristande integration och är ett demokratiskt problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om