Unik kulturmiljö på nära håll

En grötkräkla och en ljuslykta att ha under kjolarna för att värma sig med är föremål som fascinerar besökarna vid den gamla prästgården i Härkeberga.

Kaplansgården i Härkeberga är en vacker och rofylld plats och på söndagen höll Kerstin Ståhlbrand, präst i Villberga församling, en friluftsgudstjänst på gårdstunet. Musiken stod Pär Lind för.

Kaplansgården i Härkeberga är en vacker och rofylld plats och på söndagen höll Kerstin Ståhlbrand, präst i Villberga församling, en friluftsgudstjänst på gårdstunet. Musiken stod Pär Lind för.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-07-14 19:00

Det sägs att det inte är lätt att bli profet i sin egen hembygd och lite så är det kanske även för Kaplansgården i Härkeberga, en av landets äldsta bevarade prästgårdar.

– Vi har mycket utländska turister på besök men få Enköpingsbor hittar hit. De kommer däremot på midsommar då vi har drygt 3000 besökare vid firandet, säger Sophia Lindgren, ordförande i hembygdsföreningen Härkeberga Gille.

En vanlig helg kan upp mot 40 besökare komma för att se prästgården. Just den här helgen väntar man på en buss från Stockholmstrakten med 50 resenärer som har beställt visning och fika.

Prästgårdens boningshus och flera av uthusbyggnaderna har funnits på platsen länge. De äldsta byggnaderna är från 1600-talet, medan några har flyttats till platsen senare.

Hela gården donerades av hembygdsföreningen S:t Olofs Gille till Nordiska museet 1929. Idag ansvarar Härkeberga Gille för guidningar och viss gårdsskötsel medan Nordiska museet förvaltar gården.

– Här får man en inblick i hur det var att bo på en finare lantgård på mitten av 1800-talet, säger Sophia och visar runt i rummen i den gamla prästgården som har mycket tidstypiska möbler, detaljer och atmosfär kvar.

Köket är en plats där många besökare vill veta mer om föremålen som finns där.

– Speciellt yngre personer och utländska besökare frågar vad det här är, ler Sophia och håller upp en grötkräkla som täljts ur en gren.

Roger Yttergren är en av Gillets medlemmar som brukar guida besökarna.

– Det är en väldigt rofylld plats. Helheten, med medeltidskyrkan och byn med sin charm i en vacker bygd, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!