Ungdomsfylleriet lamslår Örsundsbro
Skadegörelser för hundratusentals kronor. Ökat ungdomsfylleri. Sabotage mot bussar. Telefonkiosken krossas ideligen. Hot mot personer i olika former. Denna eländeslista kan göras mycket lång i Örsundsbro, men krafttag ska nu tas.
Telefonkiosken i Örsundsbros centrum har krossats två gånger de senaste veckorna. Den är bara ett exempel på hundratals fall av ungdomars skadegörelse.
Foto: Göran Palm
Det finns en mängd fina ungdomar i Örsundsbro och många föreningar uträttar ett strålande barn- och ungdomsarbete. Många gör jätteinsatser, men det räcker inte.
Hur många ungdomar är det då som förstör trevnaden i Örsundsbro?
— Jag menar att det handlar om 20-30 ungdomar, både pojkar och flickor med en dominans av pojkar, säger Lena Åsenlöf.
— Jag tror att det bara handlar om sex-åtta stycken som kanske drar med sig andra i sabbet, säger Alf Willén i styrelsen för Örsundsbro ungdomsgårdsförening Tingan.
Polisen kontaktar föräldrar
Enköpingspolisen har avdelat polismännen Kurt Johansson och Hans Nyfjord att ta itu med problemen.
— Vi kommer att ta kontakt med alla föräldrar till ungdomar som vi har namnen på, säger Kurt Johansson. Vi ska också intensifiera vårt uppsökande och förebyggande arbete.
Nattvandrarna i Lagunda, som i stort sett haft uppehåll i sin verksamhet sedan försommaren, kör igång på nytt med en stor föräldraträff 24 oktober i Lagundagården.
— Vi behöver få med många fler föräldrar i våra nattvandringar under speciellt veckoslut, säger Agneta Mjöbäck som tillsammans med Robert Haijlen och Bo Gyllander sitter i Nattvandrarnas interimsstyrelse.
Narkotika och sniffning
Ungdomsfylleriet har ökat kraftigt under de senaste månaderna. Signaler finns om både hembränd sprit, mycket öl, narkotika och sniffning.
En 13-årig pojke har stulit hembränd sprit från ett garage i hemmet och sålt. Flera ungdomar har kommit hem starkt berusade.
På onsdagen genomförde Örsundsbroskolan ett möte med nämnda poliser samt samhällets affärsfolk. Snatterier förekommer och gemensamt gick man igenom vad som förekommit.
— Jag kan rapportera att skadegörelse för minst 130 000 kronor skett enbart vid skolan under de senaste månaderna. Det handlar om klotter, sönderslagna fönster, avbrutna träd, uppslitna buskar, förstörda lampor och skyltar samt förstörda cyklar, säger rektor Åsenlöf.
Soptunna flyttades till bro
Stora skador har också skett på andra byggnader, telefonkiosken har krossats två gånger på ett par-tre veckor. Klotter finns överallt i samhället. Man eldar i papperskorgar, soptunnor har flyttats - en gång stod en sådan mitt på bron.
— Inne på fritidsgården har vi en bra verksamhet tycker vi, säger Alf Willén. Det är runt omkring tingshuset som problemen uppstått och vi vet att grannarna klagat. Vi har 160-170 ungdomar inskrivna i ungdomsgården, i stort sett lika många pojkar och flickor i åldrarna 13-21 år. I snitt har vi 35-40 ungdomar per kväll.
Ungdomsgården har öppet måndagar, onsdagar och fredagar 18.30-21.30 i kommunal regi. På fredagskvällar tar föräldraföreningen över från 21.30 till 24.00 och på lördagar håller denna öppet 20-24.00. Ett 60-tal föräldrar är med och jobbar med detta.
Ungdomsgården kan stängas
Eftersom många av grannarna klagat på förhållandena kring tingshuset så är det inte säkert att ungdomsgården får förnyat tillstånd att vara där. Slutar inte en klick ungdomar med sina sabotage så kan Tingan stängas!
— Sista november går vårt kontrakt ut. Vi har bara ett tillfälligt byggnadslov. Skulle vi inte få vara kvar med ungdomsgården i tingshuset så skulle det säkert bli än värre problem i samhället. Någon alternativ plats finns så vitt jag kan se inte, säger Alf Willén.
Bajsar i lampkupor
Fritidsintendenten Joakim Lundin i Enköpings kommun säger:
— Ungdomarna behöver ha någonstans att vara. Det är synd att vissa ungdomar utför skadegörelse i samhället. Vi får ta en större diskussion om det här.
Även inne i Örsundsbroskolan utförs mycket skadegörelse:
— Det klottras och kladdas på nya möbler. Datorer används på ett sätt som man inte får. Man sparkar på fönster och väggar så att skador uppstår. Många verkar vara i en kiss- och bajsålder eftersom man kletar ned handtag med avföring och använder lampkupor till toaletter. Något liknande har jag aldrig förr varit med om i en skola, säger rektorn.
Allvarliga bussabotage
Hon har själv blivit vittne till allvarliga sabotage mot bussar, sabb som kan sluta med allvarliga olyckor.
— Alla föräldrar måste nu ta sitt ansvar. Bilda nätverk med kompisarnas föräldrar där man är överens om regler och tider. Sätt gränser för det betyder att du bryr dig om ditt barn, säger rektor Lena Åsenlöf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!